10 fapte înfiorătoare despre Pompei care dezvăluie multe despre erupția Vezuviului

0
47

Erupția tragică și orașul pierdut al Pompei au lăsat o amprentă profundă în istoria modernă. Timp de secole după erupția , Pompei a fost înmormântat și uitat de omenire, dar rămășițele orașului au fost păstrate perfect , iar astăzi ne oferă multe fapte fascinante despre civilizația antică a Pompeiului și despre secretele Muntelui Vezuviu.

Advertisements

1. Nimeni nu știa că Vezuviu era un vulcan.

Oamenii din Pompei nu aveau habar cu ce au de-a face. Nimeni nu știa că Vezuviu era un vulcan din moment ce nu izbucnise de mai bine de 1.800 de ani . La acea vreme Pompei a fost predispus la cutremure minore, dar rezidenții locali nu au acordat prea multă importanță acestor semne de avertizare.

2. Pompei nu a fost inițial un oraș roman.

Ați greși daca ati presupune că Pompei a fost un oraș roman, așa cum am crezut mulți dintre noi, dar, după cum se dovedește, studiile au descoperit că Pompei a fost fondat inițial de Oscani în secolul al VI-lea sau al VII-lea î.Hr. Cu mult timp după, în secolul al III-lea î.Hr. , Pompei a fost cucerit de romani. După săpături, s-au găsit anumite obiecte din cultura greacă care au dovedit și mai mult faptul că grecii obișnuiau să locuiască în Pompei.

3. Pompei a rămas nedescoperit 1.500 de ani după erupția vulcanului .

Advertisements

Pare copleșitor cum un întreg oraș poate fi șters și uitat din istoria umană, dar nu poți blama pe nimeni pentru asta, deoarece oamenii din Pompei au rămas îngropati în cenușă vulcanică timp de secole. Abia în 1599, Pompei a fost redescoperit din greșeală de arhitectul italian Domenico Fontana, în timp ce săpa un tunel de apă.

Cu toate acestea, abia în 1748 au început săpăturile in Pompei, conduse de Karl Weber, un inginer elvețian. Chiar dacă săpăturile au început cu bine acum 3 secole în urmă, continuă până în zilele noastre.

4. Dacă vântul ar fi suflat într-o direcție diferită, cenușa de la Vezuviu ar fi fost aruncată departe de Pompei.

Advertisements

5. Ultima erupție a Muntelui Vezuviu a fost în martie 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial.

6. Erupția a început în dimineața zilei de 24 august 79 d.Hr., la doar o zi după festivalul zeului roman al focului, Vulcan.

Advertisements

7. Pompei a fost îngropat sub 4-6 m de cenușă vulcanică groasă, care a păstrat perfect obiecte antice timp de secole.

În anul 1748 , Pompei a fost redescoperit și săpat, oferind o înregistrare arheologică inegalabilă a vieții cotidiene a civilizației antice din Pompei. Datorită straturilor groase de cenușă și a lipsei de aer și umiditate, artefactele găsite la Pompei au fost perfect conservate.

8. Pompei a fost un oraș foarte dezvoltat, locuit de oameni înstăriți, cu o mulțime de repere culturale.

Advertisements

Pompei a fost considerat o stațiune de vacanță în care oamenii bogați și-au petrecut vacanța. Orașul avea un sistem complex de apă, gimnaziu, port, stadion și un amfiteatru.

9. 2,6 milioane de oameni vizitează Muntele Vezuviu și rămășițele Pompei în fiecare an.

Advertisements

10. Vezuviul este un vulcan activ și va izbucni din nou.

Cea mai recentă erupție a Muntelui Vezuviu a avut loc în 1944, unde si-au pierdut viața 26 de persoane. Astăzi, autoritățile italiene monitorizează constant activitatea vulcanului, deoarece este cunoscut a fi singurul vulcan activ din Europa continentală.

Există planuri de evacuare de urgență care au fost proiectate special pentru acest vulcan și pentru cei 3 milioane de oameni care locuiesc pe o rază de 20 km (32 km) de crater.

Advertisements

Advertisements
Advertisements