7 Semne că aveți inflamație și cum să o vindecați

În timp ce cantitățile mici de inflamație pot ajuta organismul, inflamația cronică poate duce la o mulțime de boli, de la diabet la boli de inimă. Majoritatea oamenilor nu știu că au inflamație, ceea ce o face cu atât mai periculoasă dacă nu este tratată. Inflamația poate apărea din mai multe motive, cum ar fi dieta, exercițiile fizice (sau lipsa acestora), medicamentele, deshidratarea, poluarea, fumatul, stresul, alcoolul și obezitatea.
Ce este inflamația?

Inflamația apare atunci când mecanismele de apărare ale corpului tău intervin ca răspuns la o amenințare. Acest răspuns inflamator ajută la lupta împotriva infecțiilor, rănilor și toxinelor și provoacă eliberarea de anticorpi și proteine ​​în încercarea de a vindeca organismul. Fluxul de sânge crește și în zona rănită sau infectată. În cazul inflamației acute, răspunsul imun al organismului poate dura câteva zile în timp ce are loc vindecarea.

După cum puteți vedea, acest tip de umflare nu indică o problemă care pune viața în pericol. Cu toate acestea, devine problematică atunci când inflamația nu dispare. Numim aceasta inflamație cronică. Unele cercetări sugerează chiar că inflamația cronică ar putea juca un rol în afecțiuni precum astmul și cancerul.

Care sunt simptomele inflamației cronice?

În timp ce inflamația acută poate avea simptome precum roșeața sau umflarea, varianta cronică poate rămâne ascunsă ani de zile, deoarece simptomele nu sunt la fel de evidente.

Simptomele frecvente includ:

 • Oboseală
 • Febră
 • Afte bucale
 • Erupții cutanate
 • Durere abdominală
 • Dureri în piept
  Acestea nu sunt toate simptomele, desigur, dar apar în majoritatea cazurilor.

Tipuri de inflamație

După cum am spus anterior, există două tipuri diferite de inflamație: cronică și acută. Mai jos, vom trece peste cele două tipuri, astfel încât să puteți face diferența între ele.
Inflamație acută

Inflamația acută durează doar o perioadă scurtă de timp și poate deveni severă. Poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni și dispare odată ce vindecarea are loc. Inflamația acută poate include următoarele afecțiuni: bronșită acută, apendicita, tăierea sau zgârierea pielii, dermatită, unghie încarnată, meningită infecțioasă, durere în gât, sinuzită și amigdalita. Exercițiile de mare intensitate și rănile pot cauza, de asemenea, această problemă.

Inflamația acută provoacă de obicei următoarele simptome:

Durere: zona infectată se poate simți destul de dureroasă din cauza impactului rănii.
Roșeață: fluxul sanguin crescut în zona rănită sau infectată poate provoca înroșirea pielii.
Imobil: Partea corpului poate deveni rigidă și imobilă din cauza durerii.
Umflare: fluidele care se acumulează în jurul rănii pentru a permite vindecarea pot provoca umflături.
Căldură: partea rănită sau infectată a corpului se poate simți fierbinte din cauza fluxului sanguin crescut în zonă.

Inflamație cronică

După cum am discutat mai sus, inflamația cronică apare atunci când vindecarea nu are loc în organism și sistemul imunitar nu poate lupta împotriva sursei inflamației. Mulți factori din societatea noastră pot duce la această afecțiune, deoarece corpurile noastre trebuie să rămână întotdeauna în modul de luptă sau de fugă pentru a face față tuturor factorilor de stres. Bolile frecvente cauzate de acest tip de inflamație includ sindomul intestinului iritabil și alte tulburări digestive, hepatită, ulcere, artrită, parodontoză, sinuzită și tuberculoză.

Unii cercetători și oameni de știință cred că bolile neurodegenerative precum demența și Alzheimer sunt cauzate și de inflamația cronică.
Deci, în concluzie, răspunsurile inflamatorii acute sunt cauzate de bacterii sau leziuni, în timp ce inflamația cronică este cauzată de un răspuns imun sau virus anormal. Varianta acută durează de obicei de la câteva zile până la câteva săptămâni, în timp ce tipul cronic este pe termen lung. Inflamația acută poate duce la un abces sau inflamație cronică dacă nu este tratată; inflamația cronică poate duce la boli de inimă și alte afecțiuni periculoase dacă este lăsată netratată.

7 Semne de inflamație „ascunsă”.

1. Ceața cerebrală

„Ceața creierului” se referă la câteva simptome precum letargie, dificultăți de concentrare, memorie slabă și gândire mai lentă, care pot cauza tulburări cognitive. Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience a concluzionat că inflamația creierului ar putea cauza ceață.

Cum să o tratezi:

Mai multe studii au arătat că luteolina, un flavonoid din clasa flavonelor, poate ajuta la protejarea creierului prin reducerea inflamației, creșterea antioxidanților și creșterea memoriei. Puteți fie să luați un supliment, fie să mâncați alimente bogate în luteolină, cum ar fi radicchio, ardei verde dulce, ardei serrano, ardei iute, țelină, lămâie, dovleac și salată roșie.

2. Oboseală cronică

Știm că inflamația poate cauza multe probleme de sănătate, dar recent, comunitatea medicală a găsit legături între oboseala cronică, depresie și inflamație. Deoarece sistemul imunitar al organismului nu poate lupta împotriva inflamației, corpul și creierul devin suprasolicitate, ceea ce duce la oboseală cronică.

Cum să o tratezi:

Deoarece inflamația este cauza oboselii, este vital să vă uitați la alegerile de stil de viață pentru a vedea unde vă puteți îmbunătăți. Mai multe exerciții fizice, alimente integrale și un somn adecvat pot face minuni și vă pot crește nivelul de energie. Încearcă și suplimente care întăresc imunitatea, cum ar fi curcumină, ulei de pește, ghimbir și spirulina.
3. Probleme cu stomacul

Dacă aveți probleme cronice de stomac, cum ar fi isindomul intestinului iritabil sau Crohn, este posibil să aveți inflamație cronică. Balonarea, diareea, gazele și durerile abdominale ar putea indica o problemă mai gravă. Aceste simptome pot apărea din cauza stresului, dietei sau altor factori de stil de viață, ceea ce duce la pierderea mucoasei stomacului unora dintre celulele sale protectoare.

Consumul excesiv de alcool și administrarea regulată de analgezice poate provoca, de asemenea, probleme cronice de stomac.

Cum să o tratezi:

Reducerea consumului de alcool și analgezice, precum și schimbarea dietei și creșterea exercițiilor fizice vă vor ajuta să remediați problemele legate de stomac.

4. Depresie

Studii recente au arătat că depresia și inflamația cronică pot avea mai multe în comun decât credem. Scanările creierului persoanelor cu depresie arată mai multă inflamație decât la persoanele care nu au depresie. Un studiu a constatat chiar că 46% dintre persoanele cu depresie aveau niveluri mai mari de proteine ​​C reactive – un marker inflamator – în sânge.

Cum să o tratezi:

O grămadă de lumină solară, stres scăzut, o alimentație sănătoasă, exerciții fizice, mult somn și tehnici de relaxare ar putea ajuta la scăderea răspunsului inflamator și la reducerea simptomelor depresiei. În timp ce depresia este o boală complexă, suplimentele și remediile naturale pe care le-am menționat anterior ar trebui cel puțin să facă simptomele mai ușor de gestionat.
5. Articulații umflate și dureri musculare

Articulațiile umflate sau dureroase sunt un simptom comun al artritei. Majoritatea oamenilor simt dureri în mâini, încheieturi, picioare, glezne și genunchi. În afară de artrită și alte tulburări ale articulațiilor, inflamația cronică poate provoca, de asemenea, dureri musculare. Tulburările autoimune, cum ar fi lupusul, pot duce și la dureri musculare.

Cum să o tratezi:

În acest caz, cel mai bine este să mergi la un medic, astfel încât acesta să poată exclude alte afecțiuni. Medicul dumneavoastră vă va prescrie probabil medicamente și va trece peste modificările stilului de viață care v-ar putea ajuta. Anumite suplimente și vitamine pot aduce, de asemenea, ușurare.

6. Grăsimea viscerală

Școala de Medicină a Universității din Washington a descoperit că acumularea de grăsime în jurul organelor – cunoscută și sub numele de grăsime viscerală – are ca rezultat inflamație. În 2007, o echipă de cercetători a publicat un studiu în revista Diabetes și a descoperit că grăsimea viscerală duce la inflamație sistemică și rezistență la insulină.

Cum să o tratezi:

Din păcate, cel mai greu și cel mai potrivit lucru sunt de obicei același. În acest caz, asta înseamnă că trebuie să faci multe exerciții riguroase și să ai o alimentație plină de fructe proaspete, legume, nuci, cereale, semințe și carne slabă. Grăsimea viscerală se acumulează dacă se consumă mai multe calorii decât se ard. Pentru a inversa acest lucru, este vital să vă urmăriți caloriile pentru a vă asigura că mâncați mai puțin decât ardeți.

Odată ce pierzi în greutate, vei observa că nivelul inflamației scad și te simți mai bine în general.

7. Probleme ale pielii

Pielea noastră este locul cel mai evident pentru a observa umflarea sau reacții similare, totuși trecem cu vederea cel mai mare organ al nostru mult prea des. Inflamația poate apărea pe piele sub formă de picior de atlet, piele uscată, eczeme, psoriazis și pecingine. Afecțiunile cutanate pot indica, de asemenea, o boală autoimună sau o reacție alergică.

Ce să fac:

Ar trebui să mergeți la un dermatolog dacă roșeața, umflarea sau mâncărimea nu dispar de la sine. Cremele cu cortizon și alte creme topice pot ajuta la ameliorarea inflamației și a mâncărimii. Schimbările stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și reducerea stresului, vă pot ajuta să gestionați simptomele asociate cu problemele de piele.
Acum că știți despre simptome, vom analiza modul în care alimentația dumneavoastră vă poate ajuta sau vă poate răni.

Alimente care reduc inflamația

Va trebui să mâncați alimente bogate în antioxidanți și nutrienți, cum ar fi:

 • Ulei de măsline
 • Legume cu frunze verzi, cum ar fi salata și spanacul
 • RoȘii
 • Pește gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul
 • Nuci
 • Fructe precum cireșe, afine și portocale

Multe dintre alimentele pe care tocmai le-am menționat sunt consumate în mod obișnuit în dieta mediteraneană, care vine cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. De exemplu, un studiu din 2018 a constatat că participanții care au urmat această dietă au avut niveluri mai scăzute de inflamație în comparație cu cei care nu au făcut-o.

În general, respectarea unui stil de viață sănătos care include alimente proaspete, integrale, exerciții fizice, somn odihnitor, stres scăzut, relații pozitive și tehnici de relaxare, vă va reduce foarte mult nivelul inflamației.