8 Alimente care nu numai că îți vindecă corpul, ci îți și îmbunătățesc și sănătatea mintală

Alimentele sănătoase nu sunt bune doar pentru corpul tău, ci și pentru mintea ta. Mintea și corpul tău sunt mai conectate decât ai putea crede. Practic interacționează între ele prin intermediul sistemului nervos. Când vă simțiți stresat, creierul va spune intestinului, iar acest lucru vă poate afecta starea de spirit și nivelul de energie. De aceea, dacă te simți deseori deprimat sau nervos, este timpul să arunci o privire asupra alimentelor pe care le consumi zilnic. S-ar putea să fii surprins de impactul pe care alimentele sănătoase îl pot avea asupra sănătății tale mentale generale.
Noi vă prezentăm mai jos o listă de alimente sănătoase care vă pot influența în mod pozitiv organismul și sănătatea mintală.

1. Soia

Soia conține aminoacizi care sunt esențiali pentru mușchii și oasele corpului și ajută la combaterea tulburărilor de somn și a insomniei. De asemenea, reduce riscurile unor probleme mai grave de sănătate, cum ar fi Alzheimer.

Pentru femei, soia poate fi de mare ajutor. Multe femei în timpul menopauzei se confruntă cu schimbări de dispoziție, lipsă de concentrare și oboseală și nu există un remediu mai bun decât să te vindeci în mod natural. Menopauza oprește progresiv producția de estrogen, iar soia poate fi una dintre soluții pentru a-l recupera. Conține izoflavone,  substanțe chimice pe bază de plante care sunt ca un înlocuitor al estrogenului de care femeile în această etapă au nevoie. Acestea pot fi găsite în tofu, lapte de soia, supă miso, iaurt de soia și făină de soia. Pe de altă parte, soia poate fi responsabilă pentru debutul precoce al pubertății și menopauzei din cauza afectării creierului, așa că nu exagera cu soia dacă nu te confrunți cu menopauza.

2. Somon

Somonul este un aliment bogat în omega-3 . Este direct legat de creier și ajută la îmbunătățirea funcției celulelor, ceea ce duce la un risc mai mic de tristețe, depresie, probleme de memorie și în cazul persoanelor în vârstă, demență.

Corpul tău nu poate genera omega-3 singur, așa că consumul de alimente precum somonul este o necesitate pentru o mai bună funcționare. Acest tip de pește gras echilibrează hormonii, îți controlează pofta de mâncare și stimulează serotonina, hormonul fericirii.
3. Usturoi crud

Există multe beneficii pe care usturoiul crud le oferă creierului, inclusiv îmbunătățirea memoriei, care este esențială pentru persoanele în vârstă. Poți fie să mănânci usturoi crud pur și simplu, fie să-l amesteci în salate, în funcție de ce preferi (este deosebit de puternic, așa că este posibil să simți nevoia să-l amesteci cu altceva).

Alicina este un compus care transportă sulf, iar acest compus este prezent doar în usturoiul crud. Ajută la prevenirea îmbătrânirii, ține unele boli la distanță și crește nivelul serotoninei.

4. Ciocolată amară

Ciocolata amăruie este puțin diferită de ciocolata dulce obișnuită. Diferența este că cea amară conține o cantitate mare de cacao (50%-90%), ingredientul principal. Rețineți că, cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât mai bine! Când consumi acest tip de ciocolată, îi spune creierului să elibereze endorfine, care sunt substanțe chimice care te ajută să te simți mai bine, care ajută la gestionarea stresului și, astfel, crește sentimentul de fericire.

Cacaoa, de asemenea, ajută fluxul de sânge către creier, ceea ce înseamnă că în cazul  persoanelor în vârstă, le îmbunătățește funcția mentală, ușurându-le vorbirea și îi ajută să se simtă mai echilibrați.

5. Nuci și semințe

Multe semințe, cum ar fi semințele de in, semințele de dovleac și semințele de chia, sunt grozave pentru sănătatea creierului, dar cele mai bune tipuri de nuci sunt nucile obișnuite. Nucile sunt o sursă excelentă de proteine ​​și grăsimi sănătoase care ajută la menținerea echilibrului nivelului de zahăr din sânge și la păstrarea arterelor mai curate.
Au omega-3 care au un efect bun asupra stării de spirit, reducând în același timp anxietatea și depresia. La rândul său, consumul zilnic va duce la o doză în plus de optimism, energie, speranță și concentrare mai bune.

6. Salvia

Salvia nu este tocmai un aliment, ci este un condiment grozav de adăugat în mâncare. Conține mulți antioxidanți care ajută la stimularea memoriei, a raționamentului, la rezolvarea problemelor și la sporirea atenției.

Salvia conține flavonoide, compuși vegetali care îmbunătățesc sănătatea creierului și previn boli grave, cum ar fi Alzheimer. Pe lângă aceste beneficii, ajută la prevenirea depresiei, anxietății și îmbunătățește digestia.

7. Vitamina C

Nu există nicio îndoială că vitamina C ne ajută să ne menținem o bună sănătate, are un rol important în reglarea țesutului corporal și a sistemului imunitar, dar are și un efect asupra emoțiilor tale. Dacă te simți obosit mental și obosit tot timpul, probabil că nu obții suficientă vitamina C. Portocalele, kiwi, ardeii, căpșuni, kale și multe altele au în compoziția lor vitamina C, care este benefică pentru sănătatea creierului și previne declinul mental. Ajută la îmbunătățirea concentrării, a memoriei și a atenției și scade riscurile de depresie, anxietate și boli mai grave.

8. Alge marine

Chiar dacă algele marine sunt mai populare în Asia, sunt recunoscute pe scară largă ca având multe beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea creierului. Algele marine conțin o cantitate bună de acizi grași omega-3, care sunt foarte buni pentru mintea ta. Magneziul este o altă componentă a algelor marine care ar putea ajuta la combaterea stresului, împreună cu iodul, care este bun pentru performanța mentală.

Sushi, de exemplu, este învelit în alge marine. Alte alge marine comestibile sunt algele, wakame, nori și multe altele. Unele modalități de a le mânca includ gustări cu nori uscat și adăugarea de kombu la fasolea gătită.

Ce alimente să eviți:

Majoritatea receptorilor serotoninei (prieteni fericiți) se află de fapt în intestin și, atunci când mâncăm alimente procesate, stomacul nostru nu știe cum să funcționeze cu ceva „procesat”, așa că îl respinge încet. De aceea, tot ceea ce mâncăm ne afectează creierul.
Ce trebuie evitat:

1. Substante: pot declansa si agrava depresia si anxietatea.

2. Cofeina: pot apărea sentimente de neliniște și anxietate.
3. Fast-food și grăsimi trans: favorizează inflamația, interferând cu nivelul serotoninei.
4. Zahăr rafinat: responsabil pentru tulburările de dispoziție, cum ar fi anxietatea și depresia.

Ai probleme cu oboseala și anxietatea? Pe care dintre aceste alimente sunteți dispus să-l încercați pentru a vă îmbunătăți sănătatea mintală?