8 Semne că organismul tău are nevoie de mai multă vitamina C

La ce este bună vitamina C? Vitamina C este cel mai substanțial antioxidant care contribuie la procesul de vindecare al corpului tău. Ajută organismul să lupte împotriva inflamației în mod natural. De asemenea, este necesar să preveniți deficiența de fier, să creșteți imunitatea, să mențineți nivelul zahărului, să gestionați tensiunea arterială crescută și să vă reduceți șansa de boli cronice.
A nu avea în corp suficientă vitamina C poate avea efecte adverse asupra sănătății dumneavoastră. Având în vedere că este o vitamină solubilă în apă, nu este sintetizată în organism. Trebuie să o obțineți din mâncare.

 

Cele mai frecvente manifestări ale deficitului de vitamina C includ:

1. Piele uscată, ridată

Vitamina C este foarte vitală pentru producția de colagen a pielii și pentru repararea daunelor radicalilor liberi. Aceasta înseamnă că, dacă nu obțineți suficientă, pielea dvs. poate părea uscată și ridată.

2. Slăbiciune generală și oboseală

Senzația de oboseală poate fi legată de deficitul de vitamina C. Când nu consumați suficientă vitamina C timp de câteva zile până la câteva săptămâni, veți începe să vă simțiți somnolent și obosit în timpul zilei.

3. Vânătăi ușoare și vindecare mai grea a rănilor

Dacă aveți o mulțime de vânătăi sau răni care se vindecă greu, acestea pot fi o cauză a deficienței de vitamina C. Pentru a combate acest lucru, asigurați-vă că obțineți o cantitate adecvată de vitamina C în fiecare zi.

4. Boli infecțioase frecvente

Potrivit specialiștilor de la National Institutes of Health, vitamina C este vitală pentru mecanismele de apărare ale organismului. Prin urmare, o reducere a nivelului de vitamina C scade capacitatea acesteia de a elimina agenții patogeni care provoacă tot felul de boli, cum ar fi o răceală comună.
5. Umflături dureroase, dureri articulare și musculare

De obicei, umflarea dureroasă a articulațiilor și a durerilor musculare sunt manifeste ale lipsei de vitamina C. Acidul ascorbic este direct legat de formarea colagenului, care face parte din articulațiile și mușchii sănătoși. Dacă corpul tău nu primește suficientă vitamina C, nivelul de colagen va scădea, ceea ce duce la inflamație care provoacă umflarea durerilor articulare și musculare.

6. Dispoziție proastă

Vitamina C are o legătură strânsă cu sănătatea emoțională și controlul hormonilor. Se consideră că lipsa vitaminei C în organism poate provoca anxietate, iritabilitate, stres și starea de spirit proastă care afectează activitatea zilnică.

7. Păr fragil

Rărirea și căderea părului sunt adesea asociate cu o lipsă de vitamina C în organism, deoarece această vitamină este imperativă pentru menținerea colagenului. Dacă părul dvs. era des, fumos și luxuriant, dar acum este fragil și tern, este posibil să aveți o deficiență severă de vitamina C.

8. Sângerări ale gingiilor și carii dentare

Gingiile umflate, roșii și care sângerează se datorează cel mai frecvent unui nivel extrem de scăzut de vitamina C, deoarece organismul nu formează în mod natural această vitamină. Prin urmare, lipsa vitaminei C face ca țesutul gingiilor să devină slăbit, inflamat și, în cele din urmă, să sângereze mai ușor.

Fără vitamina C, dinții tăi pot începe să se carieze.
Surse alimentare de vitamina C

Pentru a preveni deficiența de vitamina C, trebuie să mănânci corect. Cea mai bună sursă de vitamina C sunt fructele și legumele. Dacă mănânci mute fructe și legume, îi vei asigura organismului conținutul necesar de vitamina C

Alimente care conțin vitamina C :

 • Ardei roșii, ardei dulci galbeni și ardei iute
 • Pepene galben
 • Citrice precum lămâia, portocala și grapefruitul
 • Kiwi
 • Spanac, varză și alte legume cu frunze verzi
 • Mango
 • Guave
 • Roșii
 • Papaya
 • Ananas
 • Căpșuni, afine, zmeură și căpșuni
 • Cartof
 • Pepene
 • Pătrunjel
  Dacă observați simptome severe, asigurați-vă că mergeți la medic pentru un control!