8 Simptome ale meningitei pe care fiecare părinte trebuie să le cunoasca

0
36

Meningita este o boală legată de inflamația membranelor protectoare care acoperă creierul și măduva spinării. Etiologia acestei boli poate varia, dar simptomele diferitelor tipuri sunt, în general, similare.

Advertisements

Se consideră că copiii sunt cei mai sensibili la această boală. Acesta este motivul pentru care noi am decis sa le reamintim părinților despre modalitățile de  detectare a meningitei și despre care simptome ar trebui să li se acorde atenție în primul rând.

Febra bruscă

Unul dintre simptomele meningitei este o febră care începe brusc. Un copil începe să se scufunde și continuă să se plângă că el se simte mereu rece.

Temperatura persoanei bolnave se ridică foarte repede, și devine adesea o sarcină dificilă de ao reduce. Cu toate acestea, datorită faptului că acest simptom este un semn al multor alte boli, trebuie să se acorde atenție și altor factori care prezintă schimbări în starea copilului.

Dureri de cap severe

Durerile de cap cauzate de meningită nu sunt adesea puternice, ci insuportabile. Mai mult, durerea poate afecta și gâtul unui pacient, dar din cauza „durerii de cap”, el pur și simplu nu poate să-i acorde atenție.

Un fontanel bombat poate fi un semn important al meningitei la nou-născuți.

Advertisements

Viziune dubla

O persoană afectată de meningită nu își poate concentra vederea, de aceea vederea sa se dublează.

Boala stomacala, greata si varsaturi

O persoană bolnavă de meningită își pierde apetitul. Acest lucru se întâmplă parțial din cauza greaței constante care poate fi urmată de stomac și vărsături.

Sensibilitate la lumină puternică

Advertisements

Un alt semn al meningitei este teama de lumina puternica deoarece provoaca udarea ochilor si greata copilului impreuna cu o durere de cap care devine mai puternica.

Rigiditatea mușchilor occipitali

Un copil cu meningită se află într-o poziție deosebit de recunoscătoare: întinzându-se pe o parte cu capul aruncat înapoi și picioarele îndoite. Încercările de a dezbate gâtul lui sunt adesea nereușite.

Incapacitatea de a dezlega picioarele

Chiar dacă reușiți să îndoiți capul copilului la piept, picioarele sale se îndoaie instantaneu la genunchi și sunt imposibil de dezbrăcat în această poziție. Acest fenomen se numește semnul gâtului Brudziński.

Advertisements

În cazul meningitei, apare și semnul lui Kernig , unde nu se poate extinde complet piciorul dacă este ridicat la aproximativ 90 °

Eliminarea erupțiilor cutanate

Erupții cutanate sunt, de asemenea, posibile cu meningită. Cu acest test , este foarte ușor să detectați o erupție cutanată simplă care nu este conectată la meningită.

Luați un pahar curat, aplicați-l la erupție cutanată și apăsați-l ferm pe piele până când acesta devine palid. Dacă petele devin palide împreună cu pielea, persoana nu are meningită. Dacă erupția cutanată nu se estompează, atunci ar trebui să solicitați asistență medicală.

Ce sa fac?

Advertisements

Meningita este o boală periculoasă, motiv pentru care în cazul în care oricare dintre aceste simptome sunt detectate ar trebui să chemați instantaneu o ambulanță. Ar trebui să oferiți persoanei bolnave lumină de odihnă, liniștită și luminată în cameră până când doctorul ajunge.

Trebuie să informați medicul despre toate simptomele detectate. Este foarte descurajat să refuze spitalizarea atunci când există suspiciuni de meningită, deoarece este posibil să fie tratată eficient numai în departamentul de spitalizare.

Advertisements

Advertisements