Acesta este compusul vegetal care a demonstrat că ucide 98% din celulele canceroase în mai puțin de 24 de ore

Cercetătorii au descoperit că un anumit compus găsit în pelin este de 1.200 de ori mai eficient la uciderea celulelor maligne decât medicamentele tradiționale de chimioterapie. Compusul, cunoscut sub numele de artemisinin, care este derivat din planta de pelin dulce, este deja folosit pentru a trata malaria.
Pelinul dulce a fost folosit în medicina tradițională chineză de peste 2.000 de ani pentru a trata tulburările digestive. De asemenea, a fost folosit în zone cu salubritate proastă și unde se află numeroase boli transmise de insecte.

Compusul pare a fi mai sigur pentru organism în comparație cu chimioterapia.
Designerii de medicamente pentru cancer se confruntă cu o provocare unică. Celulele canceroase se dezvoltă din celulele noastre normale, ceea ce înseamnă că majoritatea metodelor actuale folosite pentru a otrăvi celulele canceroase ucid și celulele sănătoase.

Cele mai multe chimioterapii disponibile sunt foarte toxice, distrugând o celulă normală la fiecare cinci până la 10 celule canceroase ucise. Acesta este motivul pentru care efectele secundare ale chimioterapiei sunt atât de devastatoare.
Medicamentul creat din artemisinina nu este nici pe departe la fel de toxic.
Compusul ucide 12.000 de celule canceroase pentru fiecare celulă sănătoasă, ceea ce înseamnă că ar putea fi transformat într-un medicament cu efecte secundare minime.

Artemisinina este foarte eficientă în uciderea celulelor canceroase de la sine, dar cercetătorii au decis să adauge puțin fier amestecului pentru o eficacitate suplimentară. Celulele canceroase au nevoie de fier suplimentar pentru a se reproduce rapid și vor absorbi orice seamănă cu fierul de care au nevoie.

Cercetătorii au adăugat, de asemenea, artemisininei o mică etichetă chimică care se lipește de semnalul proteic „fier necesar aici”. Celula canceroasă, fără să știe de compusul toxic care pândește pe suprafața sa, așteaptă ca mașina proteică să livreze molecule de fier și înghițe totul – fier, proteine ​​și celula malignă.

Fierul și artemisinina au fost combinate pentru a crea o substanță extrem de toxică care ucide celulele canceroase, menținând în același timp majoritatea celulelor sănătoase în siguranță.

Pentru a testa efectul artemisininelor asupra celulelor canceroase de sân, bioinginerii Henry Lai și Narendra Singh de la Universitatea din Washington, Seattle, au îmbogățit celulele mamare normale segregate și celulele canceroase rezistente la radiații cu holotransferină, un compus care se găsește în mod normal în organism care transportă fierul către celule.  Apoi, echipa a dozat celulele cu artemisinină. Aproape toate celulele canceroase expuse la holotransferină și artemisinină au murit în 16 ore. Compușii au ucis doar câteva dintre celulele normale.
Cea mai bună veste despre acest medicament este că poate fi capabil să trateze toate formele de cancer. Acest medicament este încă în faza de testare, dar cercetătorii au mare încredere în el.

„Acest lucru pare foarte promițător”, spune Gary Poser, chimist organic la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland. Totuși, adaugă el, „alți cercetători trebuie să reproducă aceste rezultate”. (Revista științifică)