Braţul ferm al Cristinei Neagu ne duce în Top 12! Calificare dramatică pentru România, după o revenire fantastică în „finala“ cu Ungaria

0
38

România a învins dramatic Ungaria, 28-27, după ce fusese condusă timp de 58 de minute, calificându-se în grupele principale la Campionatul Mondial de Handbal. Tricolorele au recuperat fabulos un deficit de şase goluri la pauză, după o primă repriză modestă, Cristina Neagu înscriind golul victoriei de la 7 m, în ultimele secunde ale partidei.

Advertisements

România şi-a îndeplinit, astfel, obiectivul – calificarea în primele 12 echipe ale lumii, terminând pe locul 3 în Grupa C. Echipa lui Ryde are asigurate încă trei partide la Kumamoto, în dauna Ungariei, însă nu pleacă şi cu puncte spre Main Round, după ce a fost învinsă atât de Spania, cât şi de Muntenegru.

Ungaria a dominat din primul minut

Ungaria şi-a construit cu uşurinţă un avantaj net încă din primele minute, cu procentaj de reuşită de sută la sută în atac. Echipa lui Kim Rassmusen a înscris de cinci ori consecutiv, din tot atâtea aruncări la poartă, în timp ce atacul României a fost bont, ajutând-o pe Blanka Biro să se remarce în poarta maghiarelor.

Minutul opt a adus şi prima paradă – a Iuliei Dumanska, dar şi primul gol pentru România – o execuţie din zonă centrală, de la 9 m. Eliberându-se din strânsoarea defensivei Ungariei, Cristina Neagu, cu trei goluri, a pus umărul la o revenire dătătoare de speranţă, România reducând ecartul la trei goluri (6-9). Eficientă pe extreme, Ungaria a avut însă nevoie de doar două minute pentru a reface diferenţa de cinci goluri din start de meci, profitând de o primă eliminare – a lui Polocoşer.

Maghiarele au continuat să domine şi să mărească avantajul în final de primă repriză, chiar şi cu rezervele. Ca un laitmotiv al prezenţei României la Mondialul de la Kumamoto, Vamos şi-a trecut şi ea numele pe lista jucătoarelor care au înscris în poarta lăsată goală de Ryde, scorul pauzei fiind stabilit de Neagu, de la 7 m, care a lăsat naţionala României la -6 faţă de Ungaria, după o jumătate de oră de joc slab (10-16). Singurele capitole la care România a reuşit să fie peste Ungaria în statistică în prima repriză: eficienţa aruncărilor de la 9 m (25% faţă de 22%), aruncări de la 7 m (100%, faţă de 67%) şi eliminări (3-1!).

Spiritul „Unstoppable”: Neagu & Co au tras pentru egalare până în minutul 59!

Repriza secundă a adus o creştere evidentă în jocul României, principalele arme ale tricolorelor fiind mai degrabă mentalul şi dăruirea, refuzul de a pierde insuflat chiar de omul-orchestră Neagu.

Advertisements

Iugano şi Pintea au readus culoarea în obrajii fanilor români, cu goluri consecutive în start de interval. O paradă a Denisei Dedu, plus o execuţie sigură a Cristinei Neagu, de la 7 m, au redus diferenţa la doar două goluri, însă tricolorele nu au profitat până la capăt. Pristăviţa a riscat finalizarea la poartă, ratând o primă şansă a apropierii la un gol de maghiare, în minutul 42. Scăpate cu faţa curată după cele două eliminări dictate în minutul imediat următor, Neagu & Co şi-au arătat determinarea, ajungând la un gol în urma Ungariei, în minutul 48. Pasul următor pe tabelă a venit însă abia după alte 11 minute de suferinţă.

O bară a lui Seraficeanu, în minutul 53, la o boltă superbă, a revitalizat Ungaria, revenită în regim de viteză la diferenţă de trei goluri, însă Dedu le-a dat coechipierelor un nou impuls, cu o paradă de zile mari, Iugano răspunzând cu golul care a stabilit prima egalitate în partidă, 27-27, în minutul 59. Ultimul minut a fost crâncen: Ungaria a forţat un atac lung, tricolorele au recuperat cu 32 de secunde pe cronometru, iar Ryde a intervenit cu time-out.

Cu soarta calificării în braţul său, Cristina Neagu a avut nervii tari, executând Ungaria de la 7 m, după o lovitură de penalizare scoasă de Pristăviţa, desăvârşind o revenire memorabilă a echipei României.

Advertisements

Advertisements