Exista cateva locuri din Ardeal pe care cu siguranta ar trebui sa le vada orice roman macar o data in viata. In acest articol va prezentam cateva dintre cele mai frumoase sate din Ardeal.

Lista ramane deschisa si va invitam, in sectiunea de comentarii, sa propuneti si alte sate pe care doriti sa le vedeti sau le-ati vizitat si credeti ca merita sa intre in lista celor mai frumoase sate din Ardeal.

Saschiz, Mures. Aici este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Romania. Lacasul din Saschiz, unul dintre cele mai frumoase sate din Ardeal, a fost ridicat in 1943, in onoarea regelui Stefan I al Ungariei. A fost construita in stil gotic, din piatra si intarita apoi cu 22 de contraforturi. Biserica din Saschiz este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Tot aici puteti vizita si o cetate taraneasca, care a fost construita pe un deal din apropierea bisericii. Cetatea, in care se gaseste o piatra pe care e scris anul 1343, a avut sase bastioane si o fantana de 60 de metri adancime.

Sambata de Sus, Brasov. Si aceasta localitate trebuie trecuta pe lista cu cele mai frumoase sate din Ardeal. Este recunoscut pentru arhitectura romaneasca traditionala. Aici sunt doua dintre cele mai importante edificii construite in stilul brancovenesc. Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice este Castelul Brancoveanu, care a fost ctitorit de nepotii domnitorului.

Lucrarile de restaurare au fost terminate in urma cu sase ani. Aici se gaseste si manastirea de calugari Brancoveanu, care are hramul „Adormirea Maicii Domnului” si a fost construita in 1657, la cererea vornicului Preda Brancoveanu. O biserica a fost ridicata aici intre 1696 si 1707, de Constantin Brancoveanu. A fost distrusa in 1785. Incepand cu 1926 au fost incepute lucrarile de restaurare ale bisericii, iar Regele Mihai este considerat al doilea ctitor. Biserica a fost sfintita in 1946.

Rasinari, Sibiu. Aici s-a nascut poetul Octavian Goga. Considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Ardeal, Rasinari gazduieste una dintre cele mai frumoase biserici. Biserica Veche a fost construita din piatra si caramida, in stil baroc, intre anii 1725 si 1785, dupa modelul bisericii iezuitilor, care se afla in centrul Sibiului. Aici mai puteti vizita un muzeu etnografic si unul al episcopiei, precum si ruinele unei cetati medievale. De asemenea, tot aici mai sunt si Biserica Sfantu Ilie si Biserica din Deal, ambele construite la inceputul de secol XX.

Cartisoara, Sibiu. Se afla la poalele muntilor Fagaras. Aici s-a nascut celebrul taran Badea Cartan, care a luptat pentru ind3p3nd3nta romanilor din Transilvania. A facut pe jos drumul din satul sau pana la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian.

In anul 1877 s-a inrolat in armata si a luptat in razb01ul de ind3p3nd3nta. La muzeul satesc din Cartisoara puteti vedea si cateva carti si fotografii care au ramas de la Badea Cartan. De asemenea, puteti vedea cum arata o gospodarie autentica de la mijlocul secolului al XIX-lea, cu mobilier, o colectie de icoane si fotografii cu vechiul port popular. In sat exista doua biserici ortodoxe construite in 1806 si 1818.

Rimetea, Alba. Aici, in unul dintre cele mai frumoase sate din Ardeal, pe „Piatra Secuiului”, se afla ruinele singurei cetati din Transilvania care a rezistat in fata atacurilor trupelor tatare din secolul al XIII-lea. Satul este recunoscut si pentru casele toate varuite in alb. Cea mai veche casa din sat dateaza din 1668 si i-a apartinut unui miner.

La mijlocul anilor `90, zeci de proprietari au primit asistenta si consultanta de la specialisti pentru a-si renova casele in stil traditional, pentru a se pastra aspectul acestora. Aici mai puteti vizita si cea mai veche moara functionala din regiune, construita in urma cu doua secole. De asemenea, aici mai sunt si m0rminte sapate in stanca, unice in Romania.

Taga, Cluj. Este o alta localitate care trebuie inclusa pe lista cu cele mai frumoase sate din Ardeal. Pe langa peisajul natural de basm pe care il ofera, datorita zonei protejate mixte Taga-Geaca, acest sat are si cateva cladiri unice. Aici se regaseste castelul Wass, o cladire renovata in anul 1800, insa ridicata pe ruinele unei cladiri din Evul Mediu. Pivnitele sunt cele mai vechi.