Cine a inventat avionul ? Cum a fost construit acesta de către pionierii aviatiei române

0
41

În analele istoriei aviatiei se vorbeste ca cele mai vechi obiecte zburatoare realizate de om prin anul 200î.Hr.pot fi considerate zmeele.

Advertisements

Cunoscuta poveste a prințului Yuoan Huangtou, care cu ajutorul unui obiect confectionat de om (zmeu) putea survola teritoriul inamic. O alta viziune perspectivă a avuto Leonardo da Vinci, care a lăsat o serie de schițe si desene, însă nu a reusit să pună nimic în practica . Abia prin secolul XVII_lea si al XIX, lucrurile sau mai coturat si au condus la realizarea baloanelor cu aer cald apoi a celor cu hidrogen, totusi nu erau sigure .

Abia la începutul secolului XX,experimentele si realizările din domeniul aviatic au dovedit că este posibilă construirea unui aparat mai greu decît aerul. În 1900 Frații Wringht experimentează zborul cu planorul;ei au realizat primul zbor controlat de la bord (pilotat) cu un aparat mai greu decît aerul .

La 18 martie 1906, Traian Vuia devine primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decît aerul. Avionul a fost realizat dintr un cadru de țevi de oțel , cu aripile din pînză, bombate ,care îi dadea aspectul unui liliac . Motorul folosea drept combustibil anhidridă carbonică ,iar trenul de aterizare era construit din patru roți cu pneuri .

Advertisements

Acest aparat s a desprins de la sol zburînd doisprezece metri la o înălțime de un metru . Traian Vuia si a continuat cercetarile si au avut loc alte experimente ca cel din 17 iulie 1907 cînd a reusit sa zboare saizeci de metri .În timpul primului război mondial ,Traian Vuia a lucrat pentru armata franceză ,în cadrul Serviciului de invenții ,conribuind la perfecționare aviației militare aliate . După terminare războiului a călătorit în România de două ori , în anul 1932 si in 1934. Trece în neființă la data de 02 septembrie 1950 si este înmormântat la Bucuresti la Cimitiru Belu ;fiind consemnat în istorie ca PIONIERUL Aviatiei ROMÂNE.

Un alt român care a avut o contribuție remarcabilă in aviație a fost Henri Marie Coandă, academician si inginer aeronautic, specialist în aerodinamică, inventator si descoperitor al efectului care îi poartă numele, este considerat părintele avionului cu reacție.

Advertisements

 

Advertisements