Advertisement

Cine a inventat avionul ? Cum a fost construit acesta de către pionierii aviatiei române

În analele istoriei aviatiei se vorbeste ca cele mai vechi obiecte zburatoare realizate de om prin anul 200î.Hr.pot fi considerate zmeele.

Advertisements

Cunoscuta poveste a prințului Yuoan Huangtou, care cu ajutorul unui obiect confectionat de om (zmeu) putea survola teritoriul inamic. O alta viziune perspectivă a avuto Leonardo da Vinci, care a lăsat o serie de schițe si desene, însă nu a reusit să pună nimic în practica . Abia prin secolul XVII_lea si al XIX, lucrurile sau mai coturat si au condus la realizarea baloanelor cu aer cald apoi a celor cu hidrogen, totusi nu erau sigure .

Abia la începutul secolului XX,experimentele si realizările din domeniul aviatic au dovedit că este posibilă construirea unui aparat mai greu decît aerul. În 1900 Frații Wringht experimentează zborul cu planorul;ei au realizat primul zbor controlat de la bord (pilotat) cu un aparat mai greu decît aerul .

La 18 martie 1906, Traian Vuia devine primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decît aerul. Avionul a fost realizat dintr un cadru de țevi de oțel , cu aripile din pînză, bombate ,care îi dadea aspectul unui liliac . Motorul folosea drept combustibil anhidridă carbonică ,iar trenul de aterizare era construit din patru roți cu pneuri .

Advertisements

Acest aparat s a desprins de la sol zburînd doisprezece metri la o înălțime de un metru . Traian Vuia si a continuat cercetarile si au avut loc alte experimente ca cel din 17 iulie 1907 cînd a reusit sa zboare saizeci de metri .În timpul primului război mondial ,Traian Vuia a lucrat pentru armata franceză ,în cadrul Serviciului de invenții ,conribuind la perfecționare aviației militare aliate . După terminare războiului a călătorit în România de două ori , în anul 1932 si in 1934. Trece în neființă la data de 02 septembrie 1950 si este înmormântat la Bucuresti la Cimitiru Belu ;fiind consemnat în istorie ca PIONIERUL Aviatiei ROMÂNE.

Un alt român care a avut o contribuție remarcabilă in aviație a fost Henri Marie Coandă, academician si inginer aeronautic, specialist în aerodinamică, inventator si descoperitor al efectului care îi poartă numele, este considerat părintele avionului cu reacție.

Advertisements

 

Advertisements