Cum să obțiii succesul în viață? 9 Pași simpli de urmat care te pot ajuta să devii un om de succes

Cum este definit succesul și cum îl poți obține

Succesul este adesea definit ca abilitatea de a-ți atinge obiectivele în viață, oricare ar fi aceste obiective. Un cuvânt mai bun pentru succes ar putea fi realizare, realizare sau progres. Nu este neapărat o destinație, ci o călătorie care ajută la dezvoltarea abilităților și resurselor de care aveți nevoie pentru a prospera.
Definiția succesului:

Succesul este adesea definit ca îndeplinirea obiectivelor tale personal în viață. Deoarece obiectivele sunt auto-create, ceea ce oamenii consideră succes poate varia în funcție de nevoile, obiectivele și situația lor.

Există multe tactici diferite pentru a avea succes în viață, dar strategia care funcționează cel mai bine pentru tine poate depinde de ceea ce înseamnă succesul pentru tine. Dacă te gândești la succes ca la a te descurca bine la locul de muncă sau a câștiga un salariu mare, obiectivele și realizările tale profesionale vor avea prioritate.

Definiția ta a succesului poate varia, dar mulți l-ar putea defini ca fiind împlinire, fericire,  siguranță, sănătate și iubire.

Deci, ce poți face pentru a-ți crește șansele de a realiza aceste lucruri? Care sunt unele dintre obiceiurile oamenilor de succes? Nu există un singur mod corect de a avea succes. Ceea ce funcționează pentru tine s-ar putea să nu funcționeze pentru altcineva.

Este posibil să nu existe o combinație perfectă de ingrediente care să garanteze succesul. Totuși, există câțiva pași de bază pe care îi poți urma și care îți pot îmbunătăți șansele de a avea succes în viață, dragoste, muncă sau orice este important pentru tine.
1. Construiește o mentalitate de creștere

Cercetările psihologului Carol Dweck sugerează că există două modalități de bază care influențează modul în care oamenii  gândesc despre ei înșiși și despre abilitățile lor: mentalitatea fixă ​​și mentalitatea de creștere.

Oamenii care au o mentalitate fixă ​​cred că lucruri precum inteligența sunt statice și neschimbabile. Cei cu o mentalitate fixă ​​cred că succesul nu este rezultatul muncii grele, ci este pur și simplu o consecință a talentelor înnăscute.

Pentru că ei cred că astfel de talente sunt ceva cu care oamenii se nasc sau fără, au tendința să renunțe mai ușor în fața unei provocări. Ei renunță atunci când lucrurile nu vin ușor, deoarece cred că le lipsesc abilitățile înnăscute necesare pentru a excela.

Cei care au o mentalitate de creștere, pe de altă parte, simt că se pot schimba, crește și învăța prin efort. Oamenii care cred că sunt capabili să crească au mai multe șanse să obțină succes. Când lucrurile devin grele, ei caută modalități de a-și îmbunătăți abilitățile și de a continua să lucreze pentru succes.

Oamenii cu o mentalitate de creștere cred că dețin controlul asupra vieții lor, în timp ce cei cu o mentalitate fixă ​​cred că lucrurile sunt în afara controlului lor.
Ce poți face pentru a construi o mentalitate de creștere?

Crede că eforturile tale contează. În loc să creazi că abilitățile tale sunt fixe sau blocate, crede că o mentalitate de creștere și că efortul și munca grea pot duce la o creștere semnificativă.
Dezvoltă-ți noi abilități. Când te confrunți cu o provocare, caută modalități de a dezvolta cunoștințele și abilitățile de care ai nevoie pentru a le depăși și a triumfa.
Priviți eșecurile ca pe experiențe de învățare. Oamenii cu mentalitate de creștere nu cred că eșecul este o reflectare a abilităților lor. În schimb, ei îl văd ca pe o sursă valoroasă de experiență din care pot învăța și se pot îmbunătăți. „Nu a funcționat”, s-ar putea gândi ei, „deci de data aceasta voi încerca ceva puțin diferit”.

 

2. Îmbunătățiți-vă inteligența emoțională

 

Inteligența generală a fost considerată de mult timp a fi un factor care contribuie la succesul în diferite domenii ale vieții, dar unii experți sugerează că inteligența emoțională poate conta de fapt și mai mult. Inteligența emoțională se referă la capacitatea de a înțelege, utiliza și raționa cu emoțiile. Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional sunt capabili să înțeleagă nu numai propriile emoții, ci și pe cele ale altora.

Pentru a vă îmbunătăți inteligența emoțională:

Acordați atenție propriilor emoții. Concentrați-vă pe identificarea a ceea ce simțiți și a ceea ce provoacă acele sentimente.
Gestionează-ți emoțiile. Dați-vă înapoi și încercați să vedeți lucrurile din exteriorl. Evitați să vă reprimați sentimentele, dar căutați modalități sănătoase și adecvate de a face față a ceea ce simțiți.
Ascultă-i pe ceilalți. Acest lucru nu implică doar să auzi ceea ce spun, ci și să acorzi atenție semnalelor nonverbale și limbajului corpului.
Care este EQ-ul tău? Testează-ți inteligența emoțională

3. Dezvoltați rezistența mentală

Duritatea mentală se referă la rezistența de a continua să încerci chiar și în fața obstacolelor.  Oamenii care posedă această forță mentală văd provocările ca pe niște oportunități. De asemenea, simt că au control asupra propriului destin, au încredere în abilitățile lor de a reuși și sunt hotărâți să termine ceea ce au început.

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți forța mentală și a-ți crește șansele de a avea succes în viață?

Crede în tine. Renunțați la gîndirea de sine negativă și căutați modalități de a rămâne pozitiv și de a vă încuraja pe sine.
Continuați să încercați. Chiar și atunci când lucrurile par imposibile sau eșecurile te rețin, concentrează-te pe modalități prin care poți să-ți dezvolți abilitățile și să continui să mergi înainte. Unul dintre obiceiurile cheie ale oamenilor de succes este să privească mereu eșecurile sau problemele ca pe oportunități de învățare.
Ai grijă de tine. A rămâne puternic înseamnă, de asemenea, să te tratezi cu bunătate. Consultați-vă în mod regulat pentru a vă asigura că aveți lucrurile de care aveți nevoie pentru a prospera.
Căutați oportunități de creștere. A afla mai multe despre tine și a te provoca să încerci lucruri noi poate oferi oportunități de auto-descoperire.
4. Întărește-ți puterea de voință

 

Într-un studiu de lungă durată, psihologii au urmărit un grup de copii care au fost identificați de profesorii lor ca fiind extrem de inteligenți. Pe măsură ce au comparat cum s-au descurcat acești subiecți de-a lungul copilăriei și până la vârsta adultă, cercetătorii au descoperit că cei care au avut cel mai mult succes în viață au împărtășit unele caracteristici cheie, inclusiv perseverența și voința.

Aceste caracteristici tind să facă parte din personalitatea generală a unui individ, dar sunt și ceva ce poți îmbunătăți. Învățarea să persiști în fața provocărilor și așteptarea recompenselor muncii tale grele pot fi adesea cheia succesului în viață.

Strategiile pe care le puteți folosi pentru a vă îmbunătăți voința includ:

Distragerea atenției. De exemplu, dacă încerci să slăbești, dar ai dificultăți să stai departe de gustările tale preferate, să-ți distragi atenția în momentele tale de slăbiciune poate fi o modalitate eficientă de a evita să cedezi tentației.
Practica. Puterea de voință este ceva ce poți construi, dar necesită timp și efort. Începeți prin a face mici obiective care necesită putere de voință pentru a le atinge, cum ar fi evitarea gustărilor dulci. Pe măsură ce îți construiești capacitatea de a-ți folosi puterea de voință pentru a atinge obiective atât de mici, s-ar putea să descoperi că puterea ta de voință este, de asemenea, mai puternică atunci când lucrezi la obiective mult mai mari.

5. Concentrați-vă pe motivațiile intrinseci

Ce te motivează cel mai mult? Considerați că promisiunea recompenselor externe vă face să vă atingeți obiectivele sau motivatorii mai personali, intrinseci, vă fac să vă simțiți inspirat? În timp ce recompensele extrinseci, cum ar fi banii, premiile și laudele pot fi utile, mulți oameni consideră că sunt cei mai motivați atunci când fac lucruri pentru satisfacție personală.

Dacă faci lucruri pentru că îți plac, pentru că le găsești semnificative sau pentru că îți place să vezi efectele muncii tale, atunci ești condus de motivații intrinseci. Cercetările au arătat că, în timp ce stimulentele pot fi un predictor mai bun al anumitor tipuri de performanță, motivatorii intrinseci tind să prezică mai bine calitatea performanței.

Deși adesea motivatorii externi sunt cei care îi determină pe oameni să înceapă, motivatorii interni sunt cei care intervin și îi mențin pe oameni pentru a menține acele noi comportamente.
Ce poți face pentru a-ți crește sentimentul de motivație intrinsecă?

Provocați-vă. Urmărirea unui obiectiv care este realizabil, dar nu neapărat ușor, este o modalitate excelentă de a crește motivația de a reuși. Provocările vă pot menține interesat de o sarcină, vă pot îmbunătăți stima de sine și vă pot oferi feedback cu privire la domeniile pe care le puteți îmbunătăți. Alegerea unei sarcini ușor provocatoare vă va ajuta să vă motivați să începeți – se simte interesant!

Rămâi curios. Căutați lucruri care vă atrag atenția și despre care doriți să aflați mai multe.
Preia controlul. Poate fi dificil să rămâi motivat intrinsec pentru a urmări un obiectiv dacă nu simți că ai vreo influență reală asupra rezultatului. Căutați modalități prin care puteți avea un rol activ.
Nu vă temeți de concurență. S-ar putea să fie și alți oameni care încearcă să atingă aceleași obiective ca și tine, dar asta nu înseamnă că ar trebui să renunți. Nu compara progresul sau călătoria ta cu ale altcuiva. Puteți căuta motivație și inspirație la alții, dar amintiți-vă că toți avem căi diferite.

6. Stabiliți obiective realizabile

Oamenii de succes știu că trebuie să înceapă prin a avea obiective realizabile de atins. Aceste obiective nu sunt neapărat ușor de atins, dar având ceva spre care să țintești, vei fi mai capabil să avansezi și să depășești obstacolele.

La stabilirea obiectivelor:

Fiți cât mai precis posibil: alegerea unui obiectiv precum „Voi petrece 20 de minute pe zi învățând o nouă limbă” este mai realizabilă decât stabilirea unui obiectiv general precum „Voi învăța limba franceză”.
Împărțiți-vă obiectivul în pași mai mici: chiar dacă selectați un obiectiv specific, acesta poate părea adesea dificil de atins. Încercați să îl despărțiți în pași mai mici, care vă permit să vă concentrați pe a merge înainte fără a fi copleșit.
Recompensează progresul: recunoaște-ți succesele pe parcurs și permite-ți să te bucuri de realizările tale.

7. Cultivați trăsăturile legate de potențial ridicat

Psihologii au încercat de mult să lege trăsăturile specifice sau caracteristicile personalității de succesul în viață și în muncă. Indicatorul de tip Myers-Briggs (MBTI) este o evaluare utilizată pe scară largă, care este adesea utilizată de companii pentru a selecta candidații la locuri de muncă. Cu toate acestea, cercetările nu reușesc adesea să arate că MBTI se corelează de fapt cu performanța.

Potrivit unor cercetări mai recente, există anumite trăsături care tind să fie în mod constant legate de succes. Cercetătorii Ian MacRae și Adrian Furnham au identificat șase trăsături cheie care pot juca un rol în cât de bine se descurcă oamenii la locul de muncă. Cu toate acestea, ei observă că există niveluri optime ale acestor trăsături. Prea puțin din aceste caracteristici poate împiedica succesul, dar la fel poate și a avea prea multe.

Dacă încercați să învățați cum să aveți succes în viață, luați în considerare ce puteți face pentru a cultiva aceste trăsături cheie:

Conştiinciozitate
Oamenii conștiincioși iau în considerare efectele acțiunilor lor. Ei iau în considerare, de asemenea, cum vor reacționa și simți alți oameni. Puteți hrăni această trăsătură prin:

Gândirea la consecințele acțiunilor
Luând în considerare perspectivele altora
Acceptarea ambiguității
Viața este plină de situații care nu sunt întotdeauna clare. Oamenii cu un mare potențial de succes sunt mai capabili să accepte această ambiguitate. În loc să fie rigizi și inflexibili, ei sunt gata să se adapteze atunci când le apare ceva neașteptat Puteți învăța să acceptați ambiguitatea prin:

Provocați-vă perspectivele și luați în considerare opinii și idei altele decât ale dvs
Fără teamă de necunoscut
Fiind dispus să te schimbi
Aprecierea diversității
Capabil de ajustare
Pe lângă faptul că poate accepta ambiguitatea, succesul depinde adesea de capacitatea de a se adapta rapid la schimbare. Puteți cultiva această capacitate de ajustare prin:

Reîncadrarea situațiilor dificile, pentru a le vedea ca oportunități de a învăța și de a crește, mai degrabă decât simple obstacole
A fi deschis la schimbare; când planurile sau situațiile se schimbă, dați un pas înapoi și căutați modalități de a face față
Curajos
Cei mai de succes oameni din lume dau dovadă adesea de un mare curaj. Sunt dispuși să-și asume riscuri, chiar și în fața unui potențial eșec. Cercetările sugerează că oamenii curajoși folosesc emoțiile pozitive pentru a depăși frica. Vă puteți îmbunătăți toleranța la risc prin:

Înlăturarea emoțiilor negative și concentrarea pe sentimente mai pozitive
Echilibrarea riscului cu bunul simț; a fi precaut și pragmatic poate, de asemenea, să te ajute, în funcție de situație
Curiozitate
Oamenii care au succes tind să fie curioși cu privire la lumea din jurul lor. Sunt mereu dornici să învețe mai multe, inclusiv noi cunoștințe și abilități. Vă puteți cultiva simțul curiozității prin:

Relaționarea sarcinilor cu interesele dvs.: dacă de exemplu vi se pare plictisitor să aveți dosare, căutați o modalitate mai eficientă de a clasifica informațiile pentru a le gestiona în funcție de abilitățile dvs. forte ca organizator.
Învățând lucruri noi
Competitivitate
Oamenii de succes sunt capabili să folosească concurența pentru a se motiva, dar evită să cadă pradă geloziei. Puteți cultiva un simț sănătos al competiției prin:

Concentrarea pe propriile îmbunătățiri; în loc să vă faceți griji că nu sunteți cel mai bun în ceva, fiți atenți la progresul dvs
Să fii fericit când alții reușesc
Unele trăsături și tipuri de personalitate pot fi mai potrivite pentru anumite locuri de muncă decât pentru altele. Cu toate acestea, nicio trăsătură specifică de personalitate nu poate garanta succesul și nici o scădere în această trăsătură nu poate condamna pe cineva la eșec.

Deși există diferențe de opinii cu privire la cât de mult poate fi modificată personalitatea, cultivarea unora dintre aceste trăsături cu potențial ridicat vă poate ajuta să vă dezvoltați abilități care vă pot fi de folos în multe aspecte diferite ale vieții dvs.

8. Cultivați un sprijin social puternic

A face lucrurile singur poate fi dificil, dar a avea un sistem de sprijin social puternic poate face lucrurile mai ușoare. Diferite tipuri de sprijin social pot fi importante pentru succes.

Sprijinul emoțional vă poate oferi confortul, securitatea și empatia de care aveți nevoie atunci când vă confruntați cu provocările.
Sprijinul stimat vă poate spori încrederea și vă poate încuraja să continuați.
Suportul informațional poate oferi mentorat, sfaturi și alte resurse necesare pentru a vă atinge obiectivele.
Sprijinul tangibil vă poate ajuta în moduri active și practice. Acest lucru ar putea implica ca cineva să te ajute să îndeplinești o sarcină sau să se ocupe de sarcină pentru tine.
Mentorii, prietenii, colegii de muncă și membrii familiei vă pot încuraja atunci când lucrurile devin grele și chiar vă pot oferi sfaturi și asistență care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți șansele de succes.

9. Evita Burnout-ul

Burnout-ul poate apărea atunci când ești expus la stres cronic. Poate împiedica serios succesul și poate duce la epuizare, cinism și performanță redusă.

Motivația redusă îngreunează să vă respectați obiectivele și vă poate face să vă simțiți apatic și neinteresat.

Strategiile de auto-îngrijire, cum ar fi să dormi suficient și să ai o alimentația sănătoasă, pot ameliora stresul. Dar abordarea epuizării necesită adesea să ajungeți la fundul problemei care cauzează problema.

Uneori, acest lucru ar putea însemna să vă reevaluați obiectivele. Dacă obiectivele tale creează prea mult stres sau dacă încerci să atingi prea multe, mult prea repede, poate fi o rețetă pentru epuizare. Căutați modalități de a reduce stresul, fie că aceasta implică schimbarea obiectivelor, schimbarea planurilor sau chiar a face ceva mai semnificativ, cum ar fi să vă mutați în altă parte sau să vă schimbați locul de muncă.

„Nu mai pot face asta”: Ce să faci dacă te confrunți cu burnout

Nu există o singură măsură a succesului și, cu siguranță, nu există un singur răspuns pentru cum să ai succes în viață. Cu toate acestea, analizând unele dintre obiceiurile oamenilor de succes, puteți învăța noi tactici și strategii pe care să le implementați în viața de zi cu zi. Cultivați și hrăniți aceste abilități și, în timp, puteți descoperi că sunteți mai capabili să vă atingeți obiectivele și să obțineți succesul pe care vi-l doriți în viață.