Cum să-ți motivezi copilul să învețe și de ce este bine să-l recompensezi

A fi părinte nu este întotdeauna ușor, iar educarea copiilor poate fi uneori destul de dificil. Din acest motiv este foarte important să înțelegem cum putem să ne motivăm copilul și care sunt recompensele care îl pot ajuta să se dezvolte armonios.
Noi am dori să împărtășim cititorilor noștri câteva informații despre modul în care funcționează motivația și, de asemenea, câteva informații utile pentru a învăța cum și când trebuie folosită recompensarea.

1. De la o vârstă fragedă, motivația poate să-ți ajute copilul să-și atingă obiectivele

 

Auzi tot mai des că pentru a îți atinge obiectivele și visele, este esențial să ai suficientă motivație sau să o găsești. Și chiar dacă motivația este ceva natural care poate deriva pur și simplu din a-ți place ceva, conform psihologiei, acesta este un proces care începe să se dezvolte în primii ani de viață. Atunci avem cu toții experiențe specifice care creează și hrănesc un sistem sănătos și echilibrat de motive, care este cheia când vine vorba de obținerea de rezultate pozitive în ceea ce ne dorim. Țineți cont de acest lucru atunci când vă gândiți să vă motivați copiii să facă ceva.

2. Există 2 tipuri de motivație care ne determină să facem lucruri

Acum, pentru a înțelege mai bine de ce copiii fac sau nu anumite lucruri, trebuie să faceți diferența între cele 2 tipuri diferite de motivație. Primul tip se numește intrinsec și apare atunci când ceva este făcut pur și simplu pentru distracție sau pentru plăcere. Un exemplu este, când un copil joacă un joc video pe care îl consideră foarte distractiv. Pe de altă parte, motivația extrinsecă este un tip de motivație care apare atunci când se face ceva pentru a obține o recompensă externă, de unde și numele. Se înțelege că ceva extern este, de exemplu, obținerea unei note bune la un examen.
3. Când ceva nu este motivant, poți oricând să folosești recompense pentru a-ți face copilul să dezvolte un anumit comportament

La fel ca adulții, și copiii găsesc motivație în obținerea recompenselor. Ne referim la acel sentiment care apare atunci când primești salariul sau un bonus la sfârșitul lunii și care poate ajuta oamenii să-și dorească să-și îmbunătățească performanța, de exemplu.

În psihologie, aceasta este adesea denumită întărire pozitivă, deoarece favorizează crearea și/sau crește frecvența cu care apare un comportament după ce ai primit un anumit tip de recompensă. Și în timp ce utilizarea întăririi pozitive a fost subestimată de mult timp pentru a evita nevoia de a recompensa oamenii tot timpul, este acceptată pe scară largă ca o modalitate utilă de a motiva copiii să îndeplinească sarcini de care pur și simplu nu le-ar păsa la început. Aceste sarcini ar putea fi studierea unor subiecte specifice, cum ar fi matematica sau o limbă, sau chiar curățarea casei.

4. Rețineți că un compliment este și un tip de întărire pozitivă

Așa cum aveți diferite tipuri de motivație, aveți și diferite tipuri de recompense. Acestea pot fi fie materiale, cum ar fi un joc sau bani, fie intangibile, care ar fi, de exemplu, un compliment care se concentrează mai mult pe proces și nu doar pe rezultat. Pentru a face acest lucru, puteți înceta să vă concentrați pe nota obținută la un anumit test și, în schimb, lăudați copilul pentru efortul pe care l-a depus în studiu. Luați în considerare să o faceți cu sinceritate și să încercați să nu mergeți prea departe cu un compliment, deoarece copiii își pot da seama cu ușurință dacă minți sau nu.
Potrivit unui psihiatru pentru copii și adolescenți, accentuarea comportamentului pozitiv ajută, de asemenea, la creșterea stimei de sine la copii. În plus, a le oferi multe laude sincere este mai probabil să-i determine pe copii să coopereze și în alte situații, așa că acesta este un sfat bun de pus în practică chiar dacă nu încerci să-ți motivezi copilul să facă ceva anume.

5. Copiii ar trebui să aibă un cuvânt de spus atunci când aleg recompensa care li se oferă, în timp ce părinții ar trebui să fie specifici atunci când dau instrucțiuni

Încearcă să ai mereu o comunicare sănătoasă între tine și copiii tăi, permițându-le să aibă un cuvânt de spus atunci când aleg ce fel de recompensă ar dori să primească. Acest lucru poate ajuta la menținerea motivației și poate face recompensa și mai atrăgătoare decât era deja înainte. Cu toate acestea, ca părinte, ar trebui să exprimi întotdeauna în termeni foarte clari instrucțiunile sau comportamentul pe care te aștepți să-l primești înapoi prin încurajarea motivației extrinseci.

6. Încercați să creați un sistem de stimulente organizat

Printr-un sistem de recompense poți menține copiii motivați atunci când trebuie să învețe. Însă, pentru ca acest lucru să funcționeze, ei trebuie să știe că așteaptă ceva interesant după ce se termină examenele. De exemplu, imaginați-vă că ați venit cu un sistem de puncte pe care le pot acumula după fiecare sesiune de studiu pentru a le folosi pentru ceva special. Puteți face un tabel astfel încât ei să știe câte puncte au adunat până în prezent.

Încercați să-l personalizați în funcție de vârsta și interesele copilului dvs. De asemenea, încercați să păstrați o minte deschisă cu privire la recompensele pe care le oferiți. Poate îi poți oferi copilului tău posibilitatea de a răscumpăra o anumită sumă de puncte pentru beneficii precum mersul la culcare mai târziu sau chiar o sumă mică de bani. În cazul copiilor mai mici, markerele pot fi folosite în loc de puncte.

7. Folosiți recompense creative, cum ar fi diplome personalizate pentru un comportament bun
Când vine vorba de răsplătirea copiilor, să nu credeți că va trebui să cheltuiți mulți bani pentru că nu este cazul. Puteți încerca opțiuni ieftine care îi motivează la maxim. Chiar și soluțiile ieftine sunt adesea foarte apreciate de copii. Un concept care este adesea folosit în școală poate fi util și acasă, de exemplu, profesorii acordă adesea diplome de merit atunci când copiii fac ceea ce trebuie sau pur și simplu sărbătoresc o anumită realizare care oferă un exemplu bun pentru restul copiilor.

Dacă doriți să faceți acest lucru, trebuie să stabiliți în prealabil ce acțiuni și comportamente merită diplome și să oferiți informații cheie despre când vor fi date, cum și cui. Dacă doriți să creați o amintire și mai specială, puteți organiza o ceremonie de premiere, care cu siguranță îi va încânta pe copii.

8. Stimulentele sunt utile, dar este mai bine să le folosiți doar atunci când este necesar

A oferi stimulente copiilor este o strategie utilă, dar nu ar trebui să mergi prea departe cu asta. Folosiți-le numai atunci când este cu adevărat necesar. Copiii cărora le place deja să facă ceva pe cont propriu și care sunt răsplătiți dintr-o dată pot începe să facă ceea ce au fost deja motivați să facă doar cu așteptarea de a primi ceva în schimb. Amintiți-vă că copiii au o curiozitate naturală și o dispoziție de a lucra spre un obiectiv atins, așa că, prin aceea, s-ar putea să difere de majoritatea adulților.

9. Evitați să oferiți recompense pentru a opri comportamentul greșit

Recompensele ar trebui evitate atunci când doriți să puneți capăt comportamentului neadecvat al copiilor dvs. În aceste cazuri, este o idee bună să vă conectați cu ei pentru a încerca să descoperiți care sunt motivele sau motivațiile reale din spatele acțiunii sau obiceiului negativ. S-ar putea ca ei să sufere de anxietate sau motivul poate fi chiar acela că copilul tău nu se simte ascultat. Prin urmare, nu merită să oferiți stimulente, ci mai degrabă să găsiți o soluție sănătoasă și echilibrată.

Tu ce strategii ai pentru a-ți menține copilul motivat? Pe tine ce anume te motiva în copilărie?