Cum să-ți potejezi organismul de inflamații, boli de inimă, accident vascular cerebal și diabet

Răspunsul este: Dieta mediteraneană
Ce îți vine în minte când te gândești la dieta mediteraneană? Mulți oameni ar putea să o asocieze cu una dintre cele mai recente moduri promovate pentru pierderea în greutate și un stil de viață sănătos. Adevărul este că oamenii au urmat dieta mediteraneană cu mult înainte ca aceasta să devină un „mod de viață sănătos” sau să devină parte a lumii dietei.

Dieta mediteraneană se bazează pe obiceiurile alimentare ale locuitorilor din Creta, Grecia și sudul Italiei din jurul anului 1960. Dr. Ancel Keys a descoperit că oamenii din Creta se bucurau de o sănătate deosebit de bună – fapt pe care l-a atribuit obiceiurilor lor alimentare. Deși serviciile medicale erau limitate în acea perioadă, speranța de viață în acea zonă a fost printre cele mai ridicate din lume.

Pe măsură ce lumea modernă s-a dezvoltat, oamenii au început să mănânce mai multe alimente procesate, carne de vită și produse de origine animală, împreună cu cantități mai mici de fructe și legume. Pe măsură ce dieta populației s-a schimbat, speranța de viață a scăzut.

 

Ce este dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană constă din nouă părți de bază:

  • Consum ridicat de grăsimi mononesaturate în loc de grăsimi saturate, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de susan, uleiul de floarea soarelui și avocado.
  • Consumul regulat și moderat de alcool sub formă de vin roșu în timpul meselor.
  • Consum ridicat de leguminoase, nuci și semințe.
  • Consum ridicat de cereale și pâine nerafinată, inclusiv orez brun, fulgi de ovăz, pâine integrală și paste integrale de grâu.
  • Consum redus de produse lactate, în principal sub formă de brânză și iaurt.
  • Consum redus de carne și pasăre.
  • Consum mare de legume.
  • Consum mare de fructe.
  • Consum moderat spre mare de pește care conține acizi grași omega-3.

Piramida dietei mediteraneene
Piramida inițială a Dietei Mediterane a fost creată cu scopul de a reprezenta această dietă sănătoasă, tradițională. Dieta constă din fructe, legume, fasole, nuci, cereale sănătoase, pește și ulei de măsline, împreună cu cantități mici de lactate și vin roșu. Exercițiile zilnice joacă un rol important. De asemenea, împărțirea meselor cu ceilalți și aprecierea profundă a alimentelor sănătoase și delicioase sunt elemente vitale ale dietei.

 

Când piramida a fost introdusă pentru prima dată în 1993 de către Oldways, Școala de Sănătate Publică de la Harvard și Biroul European al Organizației Mondiale a Sănătății, ea consta pur și simplu din cuvinte. Oldways a adăugat grafică și mai multe detalii pentru a sublinia clar alimentele care alcătuiesc piramida. Ei și-au împărtășit piramida actualizată la cea de-a 15-a aniversare a dietei mediteraneene în noiembrie 2008. Actualizările majore includ adăugarea de ierburi și condimente pentru condimentare și gust, împreună cu un accent pe alimentele vegetale pentru a sublinia beneficiile lor pentru sănătate. (

 

Beneficiile dietei mediteraneene pentru sănătate

Dieta mediteraneană este plină de alimente antiinflamatoare, care provin din alimente pe bază de plante și grăsimi sănătoase. Cercetările au arătat că respectarea dietei poate ajuta la protejarea organismului împotriva numeroaselor probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, depresie, diabet de tip 2, obezitate, demență, cancer și multe altele. Alimentele neprocesate din dieta mediteraneană susțin sănătatea și longevitatea, și scad riscul de îmbolnăviri.

Potrivit Școlii de Sănătate Publică Harvard, „Împreună cu activitatea fizică regulată și nefumatul, analizele noastre sugerează că peste 80% din bolile coronariene, 70% din accidentele vasculare cerebrale și 90% din diabetul de tip 2 pot fi evitate prin alegeri alimentare sănătoase, care sunt în concordanță cu dieta tradițională mediteraneană.”