De ce au preferat americanii să arunce 2 bombe nucleare asupra Japoniei în loc să o invadeze?

Când Harry Truman a aflat de succesul Proiectului Manhattan, a știut că se confruntă cu o decizie de o gravitate fără precedent. Capacitatea de a pune capăt războiului cu Japonia era în mâinile lui, dar implica dezlănțuirea celei mai groaznice arme cunoscute vreodată.
Soldații și civilii americani erau obosiți de patru ani de război, dar armata japoneză refuza să renunțe la luptă. Forțele americane au ocupat Okinawa și Iwo Jima și bombardau intens orașele japoneze. Dar Japonia avea o armată puternică de peste 2 milioane de oameni staționată în insulele natale, care îngreunau invazia.

Pentru Truman, alegerea de a folosi sau nu bomba atomică a fost cea mai dificilă decizie din viața lui.

În primul rând, o cerere de capitulare imediată necondiționată a fost făcută conducerii din Japonia. Deși cererea a afirmat că refuzul ar avea ca rezultat distrugerea totală, nu a fost făcută nicio mențiune despre vreo nouă armă de distrugere în masă. Comandamentul militar japonez a respins cererea de predare necondiționată, dar existau indicii că era posibilă o predare condiționată.

Oricum, pe 6 august 1945, un avion numit ENOLA GAY a aruncat o bombă atomică asupra orașului HIROSHIMA. Instantaneu, 70.000 de cetăţeni japonezi au fost vaporizaţi. În lunile și anii care au urmat, încă 100.000 au murit din cauza arsurilor și a radiațiilor.

Două zile mai târziu, Uniunea Sovietică a declarat război Japoniei. Pe 9 august, o a doua bombă atomică a fost aruncată asupra NAGASAKI, unde au murit 80.000 de japonezi.
La 14 august 1945, japonezii s-au predat.

Criticii au acuzat că decizia lui Truman a fost un act barbar care a adus consecințe negative pe termen lung Statelor Unite. O nouă eră a terorii nucleare a dus la o cursă periculoasă a înarmărilor.

Unii analiști militari insistă că Japonia era în genunchi și că bombardamentele erau pur și simplu inutile. Guvernul american a fost acuzat de rasism pe motiv că un astfel de dispozitiv nu ar fi fost niciodată folosit împotriva civililor albi.

Alți critici au susținut că diplomații americani au avut motive ascunse. Uniunea Sovietică intrase în război împotriva Japoniei, iar bomba atomică putea fi citită ca un mesaj puternic pentru  sovietici. În acest sens, Hiroshima și Nagasaki ar fi putut fi primele fotografii ale Războiului Rece, precum și ultimele fotografii ale celui de-al Doilea Război Mondial. Indiferent, Statele Unite rămâne singura națiune din lume care a folosit o armă nucleară asupra unei alte națiuni.

Truman a declarat că decizia sa de a arunca bomba a fost pur militară. O aterizare amfibie de tip Normandia ar fi costat aproximativ un milion de victime. Truman credea că bombele au salvat și vieți japoneze. Prelungirea războiului nu era o opțiune pentru Președinte. Peste 3.500 de raiduri kamikaze japoneze provocaseră deja mari distrugeri și pierderi de vieți americane.

Președintele a respins o demonstrație a bombei atomice către conducerea japoneză. Știa că nu există nicio garanție că japonezii se vor preda dacă testul va reuși și a simțit că o demonstrație eșuată ar fi mai rău decât deloc. Nici măcar comunitatea științifică nu a reușit să prevadă efectele îngrozitoare ale BOLII RADIAȚIILOR . Truman a văzut o mică diferență între bombardarea atomică la Hiroshima și BOMBARDAREA INCENDIARĂ pe Dresda sau Tokyo.
Dezbaterea etică asupra deciziei de a arunca bomba atomică nu va fi niciodată rezolvată. Cu toate acestea, bombele au pus capăt celui mai distructiv război din istorie. Proiectul Manhattan care l-a produs a demonstrat posibilitatea cum ar putea fi mobilizate resursele unei națiuni.

Cutia Pandorei era acum deschisă. Întrebarea care a apărut a fost: „Cum își va folosi lumea capacitatea nucleară?” Este o întrebare care încă este abordată zilnic.