De ce ne dor oasele cand avem schimbari bruste de temperatura?

0
43

Cerul este senin dar glezna începe să te necăjească cu o durere de artrită. Ar putea fi o furtună la orizont? O simți în oase sau este doar o legendă? Sau poate durerile articulare anticipează de fapt, schimbările de vreme?
Crezi sau nu, „prognoza ta meteo” ar putea avea ceva validitate, datorită efectelor pe care schimbările de presiune barometrică le au asupra corpului tău.

Advertisements

Durerile de articulatii si de oase sunt foarte frecvente la persoanele in varsta si nu numai . Vremea rea si temperaturile scazute de primavara, toamna ,iarna favorizeaza negativ viata persoanelor varstnice. De altfel o circulatie a sangelui deficitara participa si influentiaza starea durerilor, accentuand intesitatea lor.

De aceea in perioadele reci este necesara suplimentarea organismului cu fructe bogate in vitamina C , acizi grasi, vitamina B , acestea ajutand la o buna functionare a organismului.

Peste 80% din populatia globului sufera de dureri articulare si reumatice , cauzele sunt diverse , insa cel mai des intalnite sunt : reumatismul, osteoporoza, artrita si gonartroza.

Persoanele care sunt diagnosticate cu aceste boli resimt schimbarile de temperatura mult mai rapid . Fiecare dintre noi avem cate o bunica cu talent deosebit in a prezice schimbarile de vreme , acestea fiind considerate simple superstitii . Desigur modificarile de temperatura ne creeaza un disconfort care ne impiedica sa ne desfasuram activitatile zilnice.

Cum ar putea vremea provoca dureri?

Advertisements

Este tipic pentru durerile articulare să înceapă chiar înainte de primele picături de ploaie, spune David Borenstein, un reumatolog, profesor de medicină clinică la George Washington University Medical Center și președinte al Colegiului American de Reumatologie.

„Dacă într-adevăr ați ascultat-o cu atenție pe bunica sau pe cineva care a avut artrită, v-au spus, de fapt, când avea să plouă”, spune el. ” O să plouă astăzi,” spuneau ei și mai mult ca sigur, previziunile erau corecte.”

Cum se explică acest lucru?

Nu există nici un acord deplin între oamenii de știință în ceea ce privește faptul că vremea ar putea provoca dureri sau care mecanism ar putea provoca aceste dureri, spune Jamison. Dar există teorii plauzibile.

Una dintre teorii duce înspre schimbările de presiune ale aerului. Deși mulți oameni spun că durerile lor se agravează într-un spațiu umed, ploios, cercetarea a arătat că nu e frigul, vântul, ploaia sau zăpada de vină pentru aceste dureri, spune Borenstein. „Lucrul care afectează oamenii cel mai mult este presiunea barometrică.”

Advertisements

Presiunea barometrică este greutatea atmosferei care ne înconjoară. Dacă vă imaginați țesuturile din jurul articulațiilor ca pe un balon, presiunea barometrică mare care apasă organismul din exterior va împiedica țesuturile să se extindă.

Dar de multe ori presiunea barometrică scade înainte ca vremea rea să-și facă apariția. Această presiune mai mică a aerului apasă mai puțin asupra organismului, ceea ce permite țesuturilor să se extindă – și acele țesuturi extinse pot presa articulațiile. „Este ceva foarte microscopic și se poate observa cu greu, cu excepția faptului că avem aceste senzații”, spune Jamison.

Mai mult, atunci când oamenii au dureri cronice, uneori nervii pot deveni mai sensibili din cauza unei accidentări, a unei inflamații, cicatrici, sau aderențe.

Advertisements

Advertisements