De ce poartă femeile musulmane vălul islamic

0
38

Valul islamic sau burca este o haina purtata de femeile musulmane pentru a-si acoperi fata si trupul in locurile publice. Burca sau valul islamic isi are originea in orientul apropiat. Femeile libere dar si sclavele trebuiau sa poarte văl , acesta fiind considerat semn distinctiv dintre o femeie onorabila si una de moravuri usoare . Biserica recomanda purtarea valului ca semn al gloriei divine .

Advertisements

Vestimentaţia lejeră era o formă de sfidare a rigorilor sociale anterioare care se foloseau de sentimente de jenă, culpă, ruşine pentru a obstrucţiona manifestarea liberă a femeilor în spaţiul public, pentru a le face într-un mod nociv şi inhibant mereu conştiente de specificitatea lor trupească aparte şi „vinovată”.

A-ţi lua în posesie propriul trup şi a decide singură cât anume doreşti să expui public din acesta a fost o formă de afirmare a propriei libertăţi şi autonomii.

De ce se îmbracă, totuşi, atât de conservator aceste femei musulmane. De ce îşi acoperă părul, braţele, picioarele, uneori chiar şi faţa? Nu există un răspuns unic sau omogen la această întrebare, însă originea diferitelor explicaţii poate fi corelată finalmente cu menţionarea unei valori în textul coranic: modestia.

Modestia este o valoare apreciată principial în Coran, dar vag şi insuficient detaliată în textul sacru al musulmanilor, de aici şi variatele modalităţi de delimitare şi identificare ale unui hijab „corect”.

Majoritatea savanţilor musulmani au considerat că femeile trebuie să îşi acopere tot corpul, cu excepţia feţei, a mâinilor şi labelor picioarelor. O minoritate a decretat că femeile ar trebui să îşi acopere chiar şi faţa (prin niqab sau burka) şi mâinile, lăsând cel mult la vedere ochii, iar altă minoritate, mai puţin cunoscută de către musulmanii din ziua de azi, a susţinut că modestia este un concept a cărui înţelegere variază cultural şi care poate cunoaşte definiţii diferite în funcţie de normele variate ale societăţilor în ceea ce priveşte definirea modestiei într-o anumită epocă, într-un anumit spaţiu. În acest ultim caz, chiar şi o femeie cu părul, braţele şi pulpele picioarelor descoperite se consideră că respectă normele hijab-ului (termen folosit aici în sens larg, de „modestie”).

Advertisements

Advertisements
Advertisements