Andreea si Costin Oncescu, doi frati originari din Campulung Muscel, judetul Arges, sunt studenti la Oxford. Andreea este in ultimul an la Inginerie, are doua stagii de practica la Rolls-Royce, firma care i-a facut si o oferta de munca, iar Costin este in primul an la Informatica.

Andreea Oncescu (22 de ani) a plecat de acasa la 15 ani pentru a urma cursurile Liceului International de Informatica din Bucuresti. Iar rezultatele ei au fost mereu la varf.

La Olimpiada nationala de Fizica a luat locul al doilea in 2011 si medalia de argint si mentiune in 2015. Andreea a fost premiata de trei ori consecutiv la Olimpiada nationala de Astronomie si Astrofizica: argint in 2014 si bronz in 2013 si 2015.

In 2014 a mai obtinut un rezultat exceptional la un concurs international de top: medalie de argint la concursul pe echipe Princeton University Physics Competition.

Legat de experienta de a fi studenta la Oxford, la aceeasi universitate cu fratele sau, Andreea spune ca este o situatie foarte interesanta, mai ales ca in ultimii 6 ani l-a vazut pe Costin doar in vacante. „Eu am plecat de acasa de la varsta de 15 ani.

Acum ne intalnim aproape zilnic, mancam impreuna, mai discutam diverse concepte studiate de amandoi si jucam squash“.

La Universitatea Oxford, Andreea a obtinut mai multe premii si burse importante pe Inginerie. Cel mai important premiu pe care l-a obtinut la celebra institutie britanica este Amos Griffiths.

„Acest premiu se adreseaza celor ce studiaza stiinte si au printre cele mai bune rezultate in urma examenelor din anul intai.

Aplicarea la aceasta bursa presupune sa trimiti comisiei de evaluare o scrisoare motivationala, o recomandare si scorurile de la examene. Fiind un premiu deschis multor studenti, faptul ca eu am fost printre putinii castigatori a fost o surpriza foarte placuta“, ne-a declarat Andreea.

„NU M-AM DECIS DACA ACCEPT OFERTA DE LA ROLLS ROYCE“

Andreea Oncescu a avut doua stagii de internship la Rolls Royce. Studenta eminenta originara din Campulung Muscel spune ca cele doua internshipuri la Rolls-Royce i-au dat ocazia sa aflu cum este sa lucrezi in industrie si au ajutat-o sa isi formeze o imagine mai buna legat de ce face un inginer in viata de zi cu zi:

„Am invatat foarte multe despre motoarele de avion si despre cum este structurata compania. In cadrul primului internship am avut un rol mai tehnic care necesita analiza asimetriilor datorate unor evenimente precum impactul unui motor cu diverse obiecte straine, precum pasarile.

Al doilea stagiu, si cel mai recent, a fost o experienta mai putin tehnica, eu facand parte de aceasta data dintr-o echipa care se ocupa de managerierea proiectelor.

Mai exact, se ocupa de tranzitia unui nou motor, Trent 7000, din faza de design in faza de intrare in serviciu. Dupa aceste doua experiente am realizat ca, personal, prefer proiectele ce necesita mai multa cercetare in domeniul ingineriei si mai putin management“.

Andreea a primit recent o oferta de a se intoarce la Rolls-Royce in cadrul unui program de inginerie generala pentru cei ce termina facultatea in 2019.

„Acest program dureaza un an si jumatate, dupa care, in general, devii angajat oficial al companiei. Nu am decis inca daca voi accepta aceasta oferta deoarece iau in considerare si ideea unui doctorat tot la Oxford, avand deja o tema propusa de doi dintre tutorii mei.

Chiar si asa, trebuie mai intai sa aplic pentru o bursa care sa imi permita din punct de vedere financiar, sa imi continui studiile. Sansele de a primi aceasta bursa sunt destul de mari date fiind rezultatele obtinute la examenele din ultimii ani“, ne-a declarat Andreea.

„IMI PLACE LA OXFORD CA NU PREA AI UN PROGRAM CONSTANT“

Absolvent al Colegiului National „Dinicu Golescu“ din Campulung Muscel, Costin Oncescu (19 ani) a obtinut de doua ori medalia de bronz si o data argintul la olimpiada internationala de informatica.

In 2016 a obtinut aur la Olimpiada Nationala de Informatica, aur la Balcaniada de Informatica -seniori (dupa ce, in perioada 2012-2014, castigase de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Balcanica de Informatica pentru juniori), la care se adauga medalia de aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara „Tuymaada“.

„Este foarte placut sa o am pe sora mea din nou aproape. Valorific fiecare moment petrecut cu ea. Mancam impreuna, iesim des in oras, jucam tenis de masa, squash.

Colegiile noastre sunt vecine, asa ca este foarte usor sa ajungem de la unul la celalalt si, ca urmare, ne vedem foarte des, cel putin o data pe zi“, spune Costin Oncescu.

Legat de inceputurile la prestigioasa Universitate Oxford, Costin spune ca primele luni au fost foarte placute. „Am avut mici dificultati invatand sa fiu pe cont propriu, numai ca, din fericire, am avut-o pe sora mea sa ma mai ajute.

Programul la facultate este organizat foarte bine, si esti incurajat sa te dezvolti in toate planurile, nu doar in cel academic“.

Costin a fost impresionat de ritmul de predare. Desi stia o parte din materia din primul trimestru, cursurile au fost destul de solicitante, datorita vitezei mare de predare.

Trecerea de la liceu, unde fiecare mic aspect era explicat pe durata a poate mai multe zile, la invatarea unui subdomeniu intreg al matematicii in doar 8 saptamani i s-a parut extraordinara, si considera ca acest ritm de invatare i se potriveste mai mult.

In noiembrie 2018, Costin s-a calificat din partea Universitatii Oxford impreuna cu doi colegi romani la finala mondiala a unui concurs de programare.

Concursul respectiv se numeste ACM ICPC, si este considerat cea mai prestigioasa competitie de informatica, prima sa editie fiind organizata in 1977.

Legat de experienta acelei competitii la varf, Costin ne-a spus: „Totul a fost foarte interesant, deoarece, desi am foarte multa experienta in ceea ce priveste competitiile individuale, nu participasem la aproape niciun concurs in echipa.

Ii stiam pe cei doi colegi de echipa inca de la loturile nationale de informatica. Finala se va desfasura in Porto, primavara aceasta, si speram sa facem cat mai bine si acolo“.

Legat de programul sau zilnic la Oxford, Costin ne-a declarat ca unul dintre aspectele sale preferate este ca „nu prea ai un program constant“.

„Sunt foarte putine lucrurile care se intampla recurent, cum ar fi cursurile, tutorialele, laboratoarele. Avem relativ putine ore de curs, comparativ cu alte facultati, in jur de 12-13 pe saptamana, la care se mai adauga tutorialele, un fel de echivalent al seminarelor, care sunt vreo doua-trei pe saptamana, de cate o ora fiecare, si laboratoarele, care duc la inca vreo 4 ore pe saptamana, in medie.

Totusi, volumul de munca care trebuie depus este predominant dat de ceea ce lucrezi in ritmul tau, in camera ta, pentru a aprofunda ceea ce ti-a fost predat.

Avem destul de multe teme, insa daca esti suficient de organizat, poti avea cel putin 4 ore zilnic timp liber“. Mai trebuie spus ca Societatea de romani de la Oxford (studenti romani si doctoranzi) numara la ora actuala aproximativ 150 de membri.