Avionul ucrainean prăbușit în Iran a fost doborât de cel puțin o rachetă antiaeriană iraniană. Avionul Boeing 737-800 a fost, cel mai probabil, doborât de o rachetă model Tor-M1 („SA-15 Gauntlet”, conform terminologiei NATO).

Advertisements

Un satelit militar a detectat, în acest sens, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Conform unei evaluări a Pentagonului, atacul a fost accidental, în contextul în care sistemele antiaeriene iraniene erau în alertă, de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.

Președintele american Donald Trump suspectează și el că Iranul a doborât „din greșeală” avionul civil ucrainean.

Comandamentul Central american (CENTCOM) a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au decedat după prăbuşirea aeronavei.

SA-15 Gauntlet este un sistem antiaerian rusesc mobil, de rachete sol-aer, cu rază scurtă de acțiune, care detectează ținte aeriene până la o distanță de 25 de kilometri și le poate angaja pe o rază de până la 12 kilometri.

Advertisements

Advertisements
Advertisements