Un student român a obținut un rezultat remarcabil la admiterea națională pentru Medicină, în Italia. Din peste 60.000 de participanți, românul a obținut cea mai mare notă. Viitorul medic și-a asigurat un loc la Universitatea din Milano și nu o să plătească nicio taxă pentru că a reușit să ia și Bacalaureatul cu nota 10. Tânărul a explicat secretul reușitei sale.

Advertisements

Norbert Kereszteny are 19 ani și s-a născut în Sighet. În urmă cu 13 ani, a emigrat în Italia împreună cu părinții, amândoi cadre medicale. Deși a făcut liceul de matematică-informatică, a vrut să-și încerce totuși șansa la Medicină. A început să învețe cu doi ani înainte, așa că, în ciuda emoțiilor, știa că are șanse să fie printre primii.

„Când m-am întors acasă, am descărcat soluțiile și îmi aminteam perfect toate răspunsurile pe care le-am dat, toate întrebările. În acel moment mi-am dat seama că va fi bine. Trebuie învățat tot ceea ce se poate despre un argument, de exemplu biologie sau chimie și trebuie să înveți să gândești”.

Norbert a reușit să fie primul, cu un punctaj de 82,4 dintr-un maxim de 90.

60 de mii de studenți au dat examenul pentru a obține unul din cele aproape 12 mii de locuri la universitățile de medicină din toată Italia. Concurența l-a motivat pe tânărul român.

„Testul durează 100 de minute și presupune 60 de întrebări, dintre care 10 de logică, 12 de cultură generală, 18 de biologie, 12 de chimie, 4 de matematică și 4 de fizică”, a povestit Norbert Kereszteny.

Din 60 de întrebări, Norbert a greșit numai patru. Lăudat de toată lumea, Norbert rămâne modest. El spune că meritele nu sunt numai ale sale. A moștenit pasiunea pentru acest domeniu de la părinții săi și a reușit să ajungă la acest nivel mulțumită profesorilor din Italia. A făcut școala într-o localitate de lângă Varese, Castellanza.

– Tu ai dat și Maturitatea, echivalentul Bacalaureatului în România, tot în acest an. Cum ai reușit să te pregătești pentru ambele?

Advertisements

– Am dat prioritate Bacalaureatului la început, dar îndată ce l-am terminat m-am concentrat mai mult pe acesta. Am luat 10. Mă ajută la Universitate pentru că nu voi plăti nicio taxă.

Deși nu-și aduce aminte foarte multe lucruri din copilărie înainte de emigrare, Norbert spune că îi e dor de bunicii și prietenii din România. Și nu exclude posibilitatea ca la un moment dat să se întoarcă aici, cu diploma de medic în bagaje.

– Mă simt bine în România, mă bucur că sunt de acolo și încă mi-e dor de România. Întotdeauna mi-a fost dor.

– Te imaginezi lucrând într-un spital românesc?

– Da. De ce nu?

Advertisements

Advertisements
Advertisements