Nu lăsați niciodată copiii să stea în poziția ”W”. Iată de ce!

„Statul în W” este o poziție folosită în mod obișnuit de copii. În această poziție, copiii se așează pe fund, cu genunchii îndoiți, picioarele ascunse dedesubt și picioarele întinse în lateral în ceea ce arată ca un „W”. Aceasta este o poziție standard de șezut, deoarece copiii se simt sprijiniți și în siguranță. Mulți părinți nu știu sau nu recunosc pericolul de a lăsa un copil să stea așa prea mult timp.
Statul în poziția „W” prea des sau prea mult timp poate avea un impact negativ asupra dezvoltării și modului de creștere a copilului.

Efectele negative ale „statului în W” includ:

  • Probleme Ortopedice
  • Dezvoltarea întârziată a controlului și stabilității posturale
  • Dezvoltarea întârziată a abilităților motorii 

Acestea sunt principalele motive pentru care nu ar trebui să îți lași niciodată copilul să stea în această poziție. Ne dorim ca copiii noștri să crească puternici, iar acest tip de șezut împiedică acest lucru. De asemenea, pune o presiune inutilă asupra corpului.

„Statul în poziția W”  pune stres excesiv pe:

  • Șolduri
  • Tendoane
  • Rotatori interni
  • Călcâi

Dislocarea se poate face cu ușurință și este frecventă la copiii care stau de obicei în această poziție. De asemenea, așezarea în această poziție duce la scurtarea sau strângerea mușchilor. Acest lucru poate afecta dezvoltarea abilităților motorii, echilibrului și coordonării. De asemenea, „statul în W” are ca rezultat mai puțină nevoie de stabilitate, control postural și schimbare a greutății în timpul jocului. Acest lucru slăbește mușchii trunchiului sau le împiedică dezvoltarea.

9 Pericole ale poziției W

#1: Probleme cu spatele

Una dintre cele mai mari preocupări legate de statul în poziția W este că poate provoca probleme ortopedice și de spate pe termen lung.
În special la copii, este necesar să se întărească mușchii spatelui în timp ce stau. Această întărire are loc în majoritatea pozițiilor așezate.

Totuși, statul în W permite corpului să se prăbușească pe sine, privând copilul de mușchii puternici ai spatelui, care ar trebui să prevină durerile de spate și problemele de spate mai târziu în viață.

Pericol #2: Probleme cu abilitățile motorii

Statul în W poate, de asemenea, descuraja un copil să dezvolte o preferință pentru mâini.

„Deoarece atunci când stă așezat în W nu poate avea loc nici o rotație a trunchiului, deoarece copilul preferă pur și simplu „să ridice obiectele din dreapta cu mâna dreaptă și pe cele plasate în stânga cu mâna stângă”.
Această mișcare restricționată a trunchiului poate fi dăunătoare dezvoltării abilităților motorii. Alte poziții de șezut permit o mișcare ușoară, ceea ce va permite unui copil să-și folosească mai mult aria de mișcare.

Pericolul #3: Probleme de creștere

Poziția W afectează și capacitatea copilului de a crește.

Child’s Play Therapy Center scrie că această poziție „îngreunează copilul să crească. Acest lucru îi va afecta ulterior capacitatea de a efectua abilități de scris și alte activități de masă care sunt importante în școală”.

Pericol #4: Probleme cu echilibrul

O mare parte din simțul echilibrului unei persoane este dezvoltat la o vârstă fragedă. Obișnuința de a sta în W poate duce la probleme de echilibru pe parcurs.

Din nou, poziția W permite corpului să se prăbușească pe el însuși, în timp ce alte poziții – cum ar fi stând cu picioarele încrucișate – permit unei persoane să exerseze menținerea corpului echilibrat și vertical.
Pericol #5: Probleme cu postura și mușchii de bază

Poziția W poate face, de asemenea, ca mușchii centrali să fie extrem de slabi.

O mare parte din dezvoltarea unui copil (și capacitatea unui adult de a rămâne sănătos și activ) implică a avea un mijloc sau o secțiune mediană puternică.

Mușchii abdominali slabi pot determina o persoană să aibă un aspect cocoșat mai târziu în viață, cu o postură necorespunzătoare.

Pericol #6: Încordare musculară

Unul dintre principalele efecte negative ale stării în W este că creează o cantitate enormă de strângere în mușchi.

„Această poziție plasează ischiochibial, șoldurile, rotulele și călcâiele într-un interval extrem de scurtat”.
După cum s-a menționat anterior, Centrul de terapie prin joacă pentru copii scrie că această strângere „poate afecta în mod negativ coordonarea, echilibrul și dezvoltarea abilităților motorii mai târziu”.

Pericol #7: Potențial de deplasare a șoldului

„Șezutul în W poate predispune un copil la luxația șoldului”.

După cum știu mulți adulți, luxația șoldului poate fi extrem de dureroasă și ar putea fi evitată prin alegerea unei poziții diferite de ședere.

Acest potențial este deosebit de mare dacă un adult sau un copil suferă de displazie de șold.

Pericol #8: Probleme articulare

Mulți adulți suferă de dureri articulare extreme. Această durere poate fi agravată de statul în W .

În poziția W, copilul nu angajează mușchii de bază, ci în schimb adaugă încordare articulațiilor din întregul corp. În timp, această presiune articulară poate duce la dureri severe și alte complicații.

Acest lucru poate fi deosebit de pronunțat la genunchi, care sunt forțați să sufere o cantitate mare de efort.

Pericolul #9: Mers anormal
În poziția W mușchii care răsucesc șoldul spre exterior tind să fie slabi.

„Când copilul ridică piciorul înainte pentru a face un pas, șoldul se răsucește spre interior, astfel încât piciorul aterizează pe pământ cu degetele îndreptate spre interior. Acest lucru se numește mers în degetul de la picioare și se mai numește mers de porumbel. ”

Singura modalitate de a opri sau de a remedia acest obicei prost de a se așeza este consecvența. Învață-ți copilul cum să stea corect și reamintește-i cum să stea pe podea. De asemenea, se poate investi într-un birou mic sau o masă cu un scaun.