O comuna din Romania care arata ca un orasel din Occident

0
39

Fondurile europene folosite corect au atras sute de oameni în comuna Ciugud din județul Alba. Autoritățile au investit bani în asfalt pe străzi, iluminat public sau piste de biciclete. Mai mult, localitatea are internet gratuit în parcuri și drumuri agricole asfaltate.

Advertisements

Toate aceste investiții inteligente au dus și la o creștere demografică. În vreme ce multe sate din România se confruntă cu depopularea și cu îmbătrânirea populației, aproape 500 de oameni au plecat de la oraș și s-au stabilit în comună în ultimii ani.

În numai 8 ani, populația comunei a crescut de la 2.700 la 3.200 de oameni. Noii localnici sunt, în cea mai mare parte, foşti orăşeni din Alba Iulia, oraș care se află la 10 kilometri de Ciugud. Oamenii au preferat să se mute într-o localitate mai liniștită, deși continuă să lucreze în orașele din împrejurimi.

„Nu m-aş mai întoarce la oraş, pentru că aici avem toate condiţiile. Utilităţile sunt la fel şi chiar mai multe: aerul mai curat, spaţiul mult mai generos”, a povestit pentru postul de televiziune Elena Drăghici, o localnică din sat.

Atractivitatea localităţii se explică prin proiectele europene care au modernizat comuna în ultimii zece ani. 16 milioane de euro au fost folosiţi până acum pentru apă, canalizare, gaze, pistă de biciclete, iluminat stradal şi internet gratis în parcuri.

Ciugudul este prima comună din România cu pistă de biciclete. Aceasta are 2 kilometri lungime și a costat jumătate de milion de lei, bani asiguraţi de la bugetul local.

Comuna îşi asigură parţial energia electrică pentru iluminatul stradal din surse nepoluante. Cel mai mare sat al comunei, Şeuşa, este alimentat cu energie cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a unor panouri fotovoltaice. Investiţia a fost rezultatul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud.

Autorităţile locale au amenajat şi o zonă industrială, unde 20 de investitori oferă 700 de locuri de muncă localnicilor. Aici sunt fabrici de materiale electrice, procesatori de carne sau diferite depozite.

Advertisements

De asemenea, locuitorii din Ciugud îşi pot plăti impozitele şi taxele locale pe internet sau pot să solicite eliberarea unui document tot cu ajutorul internetului. Proiectul a fost derulat din fonduri europene prin intermediul Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin.

„Dacă era să facem ceea ce am realizat pe banii noştri am fi avut nevoie de veniturile proprii ale comunei Ciugud pe următorii 150 de ani”, a povestit Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Unul dintre primele proiecte majore care au influenţat pozitiv viaţa locuitorilor a fost asfaltarea a 26 de kilometri de drum agricol între Ciugud, Daia Română şi Berghin. Prin acest proiect finalizat în 2011 s-a asigurat accesul mult mai ușor al oamenilor la terenurile agricole şi s-a redus foarte mult timpul de călătorie dintre cele trei comune. Banii au fost obţinuţi de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.

În viitor, autoritățile vor să construiască în Ciugud o grădiniță, un teren de golf și o sală polivalentă.

“Am învăţat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani şi că aceştia nu au culoare politică. Drept pentru care vom încerca în continuare să atragem aceste fonduri în noua perioadă de implementare 2014-2020. Încercăm să aducem locuitorilor din comună standardul de viaţă normal pentru anii în care trăim”

Advertisements

Advertisements
Advertisements