Registrul Auto Roman a lansat o aplicatie gratis cu ajutorul caruia cei interesati de un vehicul second-hand inmatriculat in Romania sa poata afla informatii despre eventualele daune, probleme tehnice sau despre numarul de kilometri.

(RAR) si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au anuntat ca acest serviciu ofera o informare rapida, corecta si cat mai explicita a cumparatorilor din Romania a masinilor second-hand. In acelasi timp, oficialul R.A.R spune aplicatia poate fi folosita gratis.

Pe piata mai exista doua site-uri specializate care ofera informatii similare pe baza seriei de sasiu a masinii. Pentru un dosar complet, la unul din site-uri platesti 8,33 euro, iar la celalalt 12,3 euro.

In aceste conditii, cei interesati de o masina second-hand inmatriculata in Romania vor trebui sa acceseze www.rarom.ro si pot afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventuale deficiente avute in timp ale acestuia, precum si informatii generale despre daunele inregistrate de catre acel autovehicul.

La ora actuala in Romania sunt inmatriculate circa 7,6 milioane de vehicule, conform datelor de la finalul anului trecut oferite de Politia Romana. De asemenea, R.A.R arata ca numai in primul semestru din acest an au fost omologate 700.000 de masini second-hand.

Noul serviciu este foarte util in principal pentru clientii care vor sa cumpere o masina rulata si au nevoie de un istoric cat mai complet si mai apropiat de adevar, pentru a fi scutit de neplaceri si cheltuieli suplimentare foarte mari ulterior.

Piata auto second-hand din Romania a fost in ultimi ani subiectul unor dezbateri aprinse cu privire la falsificarea sau ascunderea unor informatii relevante asupra uzurii sau starii tehnice a unui autovehicul. Autoritatea de Supraveghere Financiara, in limitele furnizarii unor informatii care se supun reglementarilor de protectie a datelor, va sprijini acest proiect prin transmiterea de informatii privind cazierul de daune al fiecarui autovehicul pentru care a fost deschis vreun dosar de dauna.