Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a început, vineri, la ora 1.00, în Noua Zeelandă şi Australia. În cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat au rămas Klaus Iohannis (PNL) şi Viorica Dăncilă (PSD).

Advertisements

Potrivit Biroului Electoral Central, până la ora 09.00 au votat un număr de 17.762 de persoane, dintre care 17.503 au votat prin corespondență și 259 pe liste suplimentare la secțiile de vot. Votul a început în Australia, Noua Zeelandă, China, Japonia, Thailanda, Malaezia, Filipine, Coreea de Sud, Vietnam, Indonezia.

Se înregistrează o prezență mai mare la urne față de turul 1, când după primele opt ore de vot se prezentaseră la secțiile de votare un număr de 204 alegători. De altfel, pe grupurile de profil de pe reţelele de socializare, românii aflaţi în străinătate au mesaje mobilizatoare pentru a-şi încuraja compatrioţii să-şi exercite dreptul de a decide cine va conduce ţara în următorii 5 ani.

Ca şi în primul tur, românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota la urne în 835 de secţii de votare. Acestea vor fi deschise vineri între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00.

Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane. De asemenea, numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare, prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, este de 33.802 de cetățeni.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Advertisements

Advertisements