„Un sat mic poate oferi elemente de aventură, noutate, frumusețe, precum și un sentiment de descoperire a istoriei. Faptul că știi să sunt acolo de atât de mult timp și nu au fost încă «descoperite» îţi trezeşte spiritul şi îţi aduce un sentiment de pace”, într-un articol despre cele mai frumoase destinații turistice din lume, în care era inclus satul Viscri.

Advertisements

Satul din Transilvania, care a beneficiat de atenția și implicarea Fundației „Mihai Eminescu Trust”, o organizație non-profit înființată de Prințul Charles al Marii Britanii, a impresionat mai ales prin faptul că toate renovările caselor au fost făcute prin metode tradiționale, fără termopane și culori țipătoare.

Tocmai pentru a păstra identitatea satului, localnicii de aici și cei care vor să se mute, semnează „un contract social” prin care se angajează să protejeze satul.

Mai exact, se sfătuiesc între ei și hotărăsc împreună asupra modificărilor pe care le aduc locuințelor, drumurilor, cum își dezvolte micile afaceri meșteșugărește sau stabilesc viteza maximă pe care ar trebui să o aibă mașinile în sat.

Așezat în podișul Transilvaniei, în apropiere de Sighișoara, satul Viscri este o localitate care a fost colonizată de sași și care în prezent adăpostește o frumoasă biserică evanghelică, fortificată, în stilul bisericilor săsești fortificate din Transilvania.

Fundaţia Prințului Charles a implemntat peste 300 de proiecte de restaurare a clădirilor, drumurilor pentru transportul elevilor la şcoală şi dezvoltarea antreprenorială locală.

Advertisements

Advertisements