Secretele celor mai bune murături de la Horia Vîrlan

Secretele celor mai bune murături de la Horia Vîrlan

„În fiecare zonă a ţării există un alt specific. De exemplu, în Ardeal se mai pune oţet în murături, în Moldova gospodinele nici să nu audă de aşa ceva. Şi nici nu trebuie, pentru că şi sarea şi oţetul sunt conservanţi, la fel ca zahărul“, ne-a explicat maestru Horia Vîrlan, vorbind despre diferitele moduri în care se prepară murăturile.

Cum se păstrează murăturile crocante

Ca să iasă murăturile bine trebuie să le trecem mai întâi prin apă fiartă. „Prin acest proces omori toate bacteriile de la suprafaţă. Le ajută foarte mult să rămână crocante pentru că astfel eliminăm germeni care să lucreze în timpul în care ele stau la murat“, spune bucătarul-şef.

„Pun o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă, hrean, frunze de ţelină, mărar usturoi şi boabe de muştar. Opăresc legumele, fierb saramura, o pun peste castraveţi şi închid borcanul. Îi las să stea o zi jumate, după care toată zeama o răstorn în oală, o fierb încă o dată, o strecor şi o pun din nou peste castraveţi. După 3 săptămâni sunt gata. Este important ca murăturile să stea la o temperatură constantă. Ideal ar fi între 5 şi 15 grade. Dacă le ţii pe balcon, rişti să ţi se strice murăturile din cauza fluctuaţiilor de temeperatură“, spune Vîrlan.

Reţetă saramură

Pentru o saramură bună, trebuie să punem o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă. E bine să folosim sare neiodată de salină, iar maestrul Vîrlan are şi un loc anume de unde îşi cumpără sarea: „Când fac murături, eu iau sare din judeţul Buzău, din satul Sări. Foarte importantă este şi apa, care nu trebuie să conţină impurităţi, să nu fie tratată cu clor sau cu alte substanţe. Cea de la robinet nu este cea mai potrivită. Eu, de exemplu, folosesc apă din puţ“.

Cum alegem legumele

În primul rând trebuie să ne uităm să nu fie lovite, să nu fie scofâlcite, să fie proaspete şi să nu le lăsăm foarte mult până le punem la murat. Castraveţii trebuie să aibă floare şi coaja zgrunţuroasă“, sfătuieşte Vîrlan.

Ce condimente folosim

Putem adăuga frunze de vişin, frunze de ţelină, mărar uscat, corinandru, boabe de muştar, cimbru, un căţel de usturoi, hrean sau ardei iute. Acestea dau aromă murăturilor, însă alegerea depinde de gustul fiecăruia.

Ingrediente:  Pentru un borcan de 5 litri sunt necesari: 1,5 kg castraveciori mici, culeşi cu o zi înainte, spălaţi şi zvântaţi bine, 4 ardei iuţi, spălaţi şi zvântaţi bine, 2 buc. conopidă mici spălate, rupte în bucheţele şi zvântate, 3 buc. ardei capia spălaţi şi zvântaţi, 4-6 ardei iuţi roşii spălaţi şi zvântaţi, 3 buc. morcovi medii spălaţi şi zvântaţi, apoi tăiaţi în două, 1 buc. varză roşie mică, spălată şi tăiată în sferturi, 1 căpăţână usturoi curăţat, 1 ţelină medie cu frunze verzi, curăţată şi tăiată felii groase, 3 buc. hrean, 2 crengi de mărar cu floare, 1 l de oţet de murături, 2 l de apă, 3 linguri de sare, 3 linguri de zahăr tos, condimente pentru murături.
Preparare: Fierbeţi apa şi oţetul şi amestecaţi cu sarea şi zahărul, iar la sfârşit puteţi adăuga condimente pentru murături. Aşezaţi ½ din mărarul, hreanul, usturoiul şi ardeii iuţi pe fundul borcanului, apoi puneţi, alternând, toate legumele. Adăugaţi restul de mărar, hrean, usturoi şi ardei iute, apoi turnaţi zeama şi scuturaţi bine borcanul pentru a permite bulelor de aer să se elibereze. Puneţi capacul şi aşezaţi borcanul într-un loc răcoros, iar după o lună aveţi murături asortate.