„Sunt nutriționist și acestea sunt cele mai bune 6 uleiuri de gătit pentru combaterea inflamației”

Uleiul de gătit este practic baza a tot ceea ce gătim. (Și adesea, de asemenea, retușul final.) Este folosit pentru a acoperi tăvi de copt și tigaie înainte ca legumele și proteinele să fie îngrămădite în ele, este cheia pentru a menține umezeala în produsele de copt de casă și este folosit pentru a face sosuri aromate pentru salate.
O bucătărie bine aprovizionată are la dispoziție cel puțin câteva tipiuri de uleiuri de gătit.
În timp ce uleiul de gătit contribuie, desigur, la gustul și textura mâncărurilor tale, el funcționează și pentru a îmbunătăți sau a elimina beneficiile nutriționale ale mesei tale.

Multe tipuri de uleiuri de gătit sănătoase pentru inimă pe care le vei găsi pe rafturile magazinului tău sunt considerate antiinflamatoare, deoarece consumul regulat al acestora a fost legat științific de a ajuta la prevenirea inflamației cronice, care se poate manifesta în boli cronice și declin cognitiv și multe alte probleme de sănătate.

Dar nu toate uleiurile sunt benefice din punct de vedere nutrițional. Unele uleiuri fac exact opusul, contribuind de fapt la inflamarea organismului. Ciudat, nu? Aici, nutriționistul  Melissa Rifkin, explică de ce nu toate uleiurile de gătit sunt considerate la fel. Mai jos îți prezentăm lista ei de uleiuri antiinflamatoare pentru a ști exact care dintre ele funcționează pentru a susține organismul.

De ce unele uleiuri de gătit provoacă inflamație?

Potrivit nutriționistului, unul dintre motivele pentru care unele uleiuri de gătit sunt legate de cauzarea inflamației este că sunt bogate în grăsimi saturate. Dietele bogate în grăsimi saturate au fost asociate cu creșterea colesterolului LDL și cu riscul de boli de inimă, care este cauza numărul unu de deces în SUA. De aceea, Asociația Americană a Inimii recomandă menținerea aportului de grăsimi saturate la sub 5% din dieta ta generală.

Aceste tipuri de grăsimi se găsesc în principal în produsele din carne, dar Rifkin spune că există câteva tipuri de uleiuri de gătit care sunt deosebit de bogate în ele. „Uleiul de cocos și uleiul de palmier sunt ambele bogate în grăsimi saturate”, spune ea. Ești surprins de uleiul de cocos?
Cu ani în urmă, acest tip de ulei era extrem de popular în lumea wellness, considerat a fi plin de beneficii nutriționale. Dar, conform studiilor științifice, este… ei bine, nu este cel mai bun. Cel mai bun mod de a folosi acest ulei special? Folosește-l ca produs de frumusețe și cu moderație în bucătărie. Deși poate da o aromă bună anumitor feluri de mâncare, folosirea lui ca punct de plecare nu este grozav pentru inima ta.

În ceea ce privește uleiul de palmier, este foarte bogat în grăsimi saturate.

Bine, deci uleiul de cocos și uleiul de palmier ar trebui să fie folosite cu moderație. Dar ce uleiuri de gătit vă pot ajuta de fapt? Din fericire, lista este cu mult mai lungă decât două.

6 Uleiuri de gătit antiinflamatoare

1. Ulei de măsline

 

Uleiul de măsline este uleiul de gătit principal în Marea Mediterană și nutriționistul spune că are absolut beneficii. „Uleiul de măsline este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grozavi pentru sănătatea inimii”, spune ea. Pe lângă faptul că este plin de aceste grăsimi benefice, este și o sursă bună de antioxidanți. Uleiul de măsline poate reduce inflamația. „Uleiul de măsline este un ulei de gătit grozav de zi cu zi.
 

2. Ulei de avocado

Probabil că știți deja cât de bogate în nutrienți sunt fructele de avocado. Nutriționistul spune că o mare parte din nutrienții fructului se găsesc și în uleiul de avocado. „Asemănător cu uleiul de măsline, uleiul de avocado este bogat în grăsimi nesaturate, care reduc inflamației”, spune ea.

3. Ulei de canola

Uleiul de canola este unul dintre cele mai obișnuite uleiuri de gătit din SUA și, deși cei care mănâncă sănătos nu îl iau prea mult în considerare, studiile științifice și experții medicali de la Harvard Health arată că uleiul de canola este sănătos, deoarece, ca și celelalte uleiuri de pe această listă, este o sursă bună de grăsimi sănătoase și antioxidanți.

Cu toate acestea, Rifkin spune că acesta nu este la fel de benefic ca celelalte pentru prevenirea inflamației, deoarece mulți dintre antioxidanții săi se pierd atunci când este procesat. Din acest motiv, uleiul de canola presat la rece este mai antiinflamator decât uleiul de canola obișnuit, care este procesat folosind căldură. .

4. Ulei de miez de nuci

Studiile științifice au descoperit că consumul regulat de ulei de nucă nu numai că ajută la scăderea inflamației, ci s-a demonstrat și că menține nivelurile de zahăr din sânge constant. Nu este surprinzător cât de bogat în nutrienți este acest ulei, având în vedere că nuca în sine este deosebit de bună pentru sănătatea inimii.
5. Ulei de semințe de in

 

Până acum, probabil că puteți ghici de ce uleiul de semințe de in se află pe lista uleiurilor antiinflamatoare. Da, este și bogat în omega-3. „Uleiul de semințe de in, fibrele și lignanii de in au potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, diabetului, cancerului, artritei, osteoporozei și tulburărilor autoimune și neurologice”.

6. Ulei din semințe de dovleac

Almaje/Getty Images

Studiile științifice au legat, de asemenea, consumul regulat de ulei de semințe de dovleac cu reducerea inflamației, deoarece este, de asemenea, bogat în grăsimi nesaturate și antioxidanți. De asemenea, a fost asociat cu prevenirea diabetului de tip 2, a hipertensiunii și a anumitor tipuri de cancer.

Gătitul cu un ulei antiinflamator este modalitatea perfectă de a începe masa cu beneficii pentru sănătate chiar înainte de a încorpora orice aliment și, după cum puteți vedea, aveți de unde să alegeți. Unele uleiuri funcționează mai bine decât altele pentru diferite feluri de mâncare, deoarece au arome și puncte de ardere diferite. Experimentarea este oricum partea distractivă! Joacă-te cu uleiurile din această listă și vei descoperi în curând noile tale favorite. Corpul tău va avea multe de câștigat din consumul acestor tipuri de uleiuri.