Un bătrân de 70 de ani, fără picioare, a plantat mii de copaci în satul în care locuiește

0
19

În timp ce majoritatea oamenilor nu sunt interesaţi de mediul înconjurător, un bătrân de 70 de ani, fără picioare, ne oferă o lecție incredibilă.

Advertisements

Rămas fără picioare din cauza unei boli teribile, bătrânul a decis să lase o moștenire admirabilă locului în care a trăit.

Astfel, omul a plantat mii de copaci pentru generaţiile care vor urma.

Boala care l-a lăsat fără picioare
19 ani au trecut de la momentul în care bătrânul a plantat primul copac pe dealurile sterpe ale sătucului în care locuiește de când s-a născut.

Ma Sanxiao, un chinez care a ajuns pe prima pagină a ziarelor din propria sa țară, dar și din alte colțuri ale planetei a avut o viață demnă de un scenariu de film.

În anul 1974 a primit o veste cruntă din partea medicilor.

Suferea de o boală rară de sânge, boală care l-a lăsat fără picioare.

Încă de la stabilirea diagnosticului, medicii i-au spus că lucrurile se vor agrava odată cu trecerea timpului.

Advertisements

În anul 1985 a fost pus să aleagă: viața sau amputarea piciorului drept.

A ales să trăiască și a acceptat că viața i se va schimba de-atunci înainte.

Rămas fără unul dintre picioare, Ma Sanxiao a continuat să lupte pentru a-și întreține familia. A făcut-o demn, fără să lase senzația că infirmitatea i-a știrbit cu ceva dorința de a munci.

Douăzeci de ani mai târziu, boala l-a lovit din nou și medicii l-au pus din nou în fața unei alegeri crunte.

A decis să-și continue viața și fără piciorul stâng.

Advertisements

La 15 ani distanță, trecut prin grele încercări pricinuite de aceeași problemă de sănătate a luat decizia să lase ceva în urmă, ceva pentru comunitatea în care trăise până atunci.

Ambiţie

S-a inspirat din poveștile altora și a hotărât că trebuie să transforme locurile lipsite de vegetație din împrejurimi.

Cu problemele locomotorii amintite, Ma și-a luat inima-n dinți și a început să planteze câte un copac, iar fiecare zi din viața sa a căpătat un alt sens.

Gândul că fiecare moment al existenței sale poate însemna un bun prilej de a planta copaci, l-a menținut în viață, iar acum a ajuns să se poată lăuda că a transformat definitiv zona din care se trage.

Advertisements

Locurile fără culoare și viață au devenit un adevărat paradis. Peste 17.000 de copaci au fost plantați de către bătrânul temerar.

Putea să-i vândă, dar nu a făcut-o

Pentru că problemele de sănătate nu-i mai permiteau să muncească într-o uzină sau în alt domeniu de activitate, Sanxiao s-a gândit că acei copaci care creșteau văzând cu ochii îi pot aduce și un beneficiu financiar.

Mai ales că pensia nu-i era suficientă pentru un trai decent.

Numai că odată cu trecerea timpului între bătrân și copaci s-a născut o legătură strânsă. O legătură în urma căreia bărbatul a descoperit frumusețea și importanța naturii:

Advertisements

„Nu am să vând vreodată un copac. Au fost momente când nu știam cum să salvez unii puieți de la moarte. Am suferit pentru ei, m-am bucurat când i-am văzut prinși de pământ. Sunt atât de mulțumit… Sunt precum copiii mei”.

Ajuns la o vârstă venerabilă, asiaticul nu se gândește să se oprească.

“Atâta timp cât voi trăi, voi continua să plantez copaci pentru generațiile viitoare”, a declarat bătrânul care a plantat mii de copaci.

Advertisements

Advertisements