Peste 300 de politicieni români se luptă pentru 33 de locuri în Parlamentul European. Cele mai multe mandate ar urma să câştige PSD, urmat de PNL.

Mizele unui fotoliu la Bruxelles sunt destul de mari. Aleşii care vor ajunge acolo ne vor reprezenta în Europa şi vor vorbi în numele nostru, iar banii nu sunt de neglijat. Pot câştiga în 5 ani de mandat cât nu câştiga majoritaetea românilor într-o viaţă.

La PSD, se lucrează de zor. Încă de dimineaţă, Liviu Dragnea i-a chemat la şedinţă pe liderii din teritoriu, pentru a stabili strategia de campanie la europarlamentare. Iar social-democraţii din teritoriu sunt deja pregătiţi pentru mitinguri de susţinere.

Rovana Plumb, candidat PSD: ”Vom învesti astfel încât mesajele noastre să ajungă în casele tuturor românilor.”

Opoziţia mizează pe o strategie similară, dar candidaţii vor să fie prezenţi şi pe reţelele de socializare. La PNL, fiecare organizaţie va trebui plătească 1.000 de euro pentru mesajele de pe Facebook.

Robert Sighiartău, secretar general PNL: ”Sunt cotizaţii de la membri, există buget alocat pentru a promova mesajele PNL în campanie.”

Un milion şi jumătate de lei va putea cheltui fiecare candidat în campania electorală, iar mizele sunt mari.

În primul rând, veniturile sunt mult peste cele din România.

Cu un salariu de peste 6.000 de euro pe lună, sume forfetare, diurnă, cazare şi transport, un eurodeputat fără funcţii poate primi peste 1 milion de euro în cei 5 ani de mandat.

Şi prestanța este la fel de importantă. Discursurile din Parlamentul European, poziţia României faţă de probleme fierbinţi din ţara noastră, precum legile justiţiei şi alegerea unui procuror general european, au arătat cât de important este ca un europarlamentar să fie foarte bine pregătit.

Deşi campania electorală începe abia peste o lună, unele partide au furat startul.

Municipiul Lugoj este printre puținele orașe din România sau chiar singurul unde campania electorală pentru europarlamentare a început deja de vreo două săptămâni, primii la start fiind cei de la filiala locală a PSD.

Aceștia au amplasat pe raza orașului 24 de bannere cu mesajul „Împreună cu lugojenii – Pentru Europa”, un prim pas în a atrage electoratul de partea lor. Cum însă totul costă, e nevoie de bani pentru a susține această pre-campanie electorală, iar în filiala lugojeană se pare că totul e bine până când vine vorba de bani.

Costurile acestor materiale au generat discuții serioase la ultima ședință internă a PSD Lugoj, în care s-a stabilit că fiecare consilier local este obligat să achite 1.000 de lei pentru plata bannerelor. Cum a fost vorba mai mult de o impunere, decizia a stârnit nemulțumire în rândul aleșilor social-democrați, mai ales că atât primarul Francisc Boldea, cât și viceprimarul Cristian Galescu vor contribui cu aceeași sumă, deși veniturile lor sunt cu mult mai mari decât ale consilierilor PSD.

Dar cum aleșii lugojeni nu sunt foarte revoluționari în faţa șefului de partid, au rămas doar cu vociferările, și acelea mai mult pe la colțuri, pentru că banii au fost nevoiți să îi scoată din buzunare.

Nu același lucru a făcut un alt șef de partid, de la PMP, care nu a vrut să cotizeze la campania pentru europarlamentare, astfel că s-a văzut schimbat din funcția de președinte al filialei. „O investiție nerentabilă”, pare că a mormăit acesta printre buze când a fost schimbat…

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai, în aceeaşi zi cu referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis.