Un pasager fără experiență de zbor a pilotat un avion până la cel mai mare aeroport din zonă. „A fost o situație gravă”

Un pasager fără experiență de zbor a pilotat un avion până la cel mai apropiat aeroport. Bărbatul a fost nevoit să preia controlul aeronavei, după ce pilotului i s-a făcut rău. El a fost ajutat de un control de trafic.

Pilotul unei aeronave Cessna 208 cu un singur motor „a devenit incoerent”, le-a transmis pasagerul controlorilor de trafic aerian, conform unei înregistrări audio din acel moment.

A fost o „situație gravă”, a spus el ulterior.

Controlorul de trafic aerian Robert Morgan, care este și instructor de zbor calificat, a povestit momentul în care s-a întors din pauză și a aflat că un avion cu un singur motor din Bahamas va ateriza în Florida sub manevrele unui pasager fără experiență.

„Mă grăbesc și intru în încăpere și este foarte aglomerat… și îmi spun, hei, pilotul ăsta și-a pierdut capacitatea de a pilota avionul. Pasagerii pilotează avionul. Nu au experiență de zbor”, a spus Robert Morgan pentru CNN.

„Nu știu cum să zbor. Nu știu cum să opresc chestia asta dacă ajung pe pistă”
Morgan a aflat că pasagerul care a preluat comanda nu a zburat niciodată cu un avion, dar a fost în preajma aviației și a văzut alți piloți zburând.

„Era extrem de calm”, a spus Morgan. „El mi-a spus: „Nu știu cum să zbor. Nu știu cum să opresc chestia asta dacă ajung pe pistă””.

Morgan nu mai zburase niciodată cu acest model Cessna, dar a început să-și ghideze noul „student” pas cu pas.

„Încercați să țineți aripile la nivel și să vedeți dacă puteți începe să coborâți. Împinge înainte asupra comenzilor și coboară foarte încet. Încearcă să urmezi coasta fie înspre nord sau înspre sud. Încercăm să te localizăm”, este auzit controlorul de trafic aerian în timp ce îi spune pilotului ce să facă.

„Încercați să urmăriți coasta fie spre nord, fie spre sud. Încercăm să vă localizăm”, a continuat el.

Morgan a luat decizia de a ghida aeronava către cel mai mare aeroport din zonă, ajutându-l pe pasagerul devenit pilot să-și poziționeze aeronava la 8 mile de Palm Beach International, „doar ca să poată avea o țintă foarte mare spre care să țintească”.

Împreună, au făcut ca avionul să aterizeze pe pistă. Acest lucru se învață, de obicei, după circa 20 de ore studiu.

„Am simțit că o să plâng atunci, pentru că aveam atât de multă adrenalină acumulată”, a spus Morgan. „Am fost foarte fericit că a funcționat și că nimeni nu a fost rănit”.

„El a fost eroul. Eu doar îmi făceam meseria”
Alți piloți au fost uimiți, în timp ce un alt controlor de trafic aerian a transmis prin undele de emisie ceea ce tocmai se întâmplase.

„Tocmai ați văzut cum câțiva pasageri au aterizat avionul”, se aude operatorul turnului spunându-i unui pilot al companiei American Airlines care așteaptă să decoleze spre Charlotte, Carolina de Nord.

„Ai spus că pasagerii au aterizat avionul?”, întreabă pilotul American Airlines. „O, Doamne. Mare treabă”, a răspuns el.

Starea pilotului avionului Cessna nu a fost stabilită, el având o „posibilă problemă medicală”, a transmis Administrația Federală a Aviației într-un comunicat.

După aterizare, Morgan și-a întâlnit noul student, pe care l-a îmbrățișat puternic și i-a spus mulțumesc.

„A fost un moment emoționant. A spus că vrea doar să ajungă acasă la soția sa însărcinată”, a spus Morgan.

„În ochii mei, el a fost eroul. Eu doar îmi făceam treaba”, a spus Morgan.