În cazul în care v-ați pus întrebarea care variantă este cea corectă – vise sau visuri – aflați că ambele sunt corecte, însă cele două forme de plural au semnificații diferite.

Advertisements

În articolul de mai jos încercăm să lămurim care este diferența dintre cele două cuvinte (vise, respectiv visuri).

Vise sau visuri – cum este corect

Potrivit „Dicționarului explicativ al limbii române”, realizat de specialiștii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române, cuvântul vis are 3 sensuri.

Cele 3 sensuri sunt următoarele:

1. Faptul de a visa; imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului.

Când este folosit cu acest sens, termenul vis are forma de plural vise.

Exemple: Noaptea trecută am avut niște vise stranii. / Visele mele de azi-noapte au fost mai degrabă niște coșmaruri. / Am câteva vise repetitive.

Advertisements

2. Dorință arzătoare, iluzie, aspirație, aspirație irealizabilă, iluzie deșartă.

Când are acest sens, forma corectă de plural pentru cuvântul vis este visuri.

Exemple: Toate visurile mele s-au năruit. / Am plecat la drum cu foarte multe visuri, dar puține dintre ele s-au realizat. / Am visuri mărețe.

3. Reverie, meditație, visare.

Când are acest sens, forma corectă de plural pentru cuvântul vis este tot visuri.

Advertisements

Vise sau visuri – cum e corect conform DOOM

Informații despre cum se folosesc corect formele de plural ale cuvântului vis găsim și în „Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM), realizat tot de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române.

În DOOM se arată că termenul vis, cu sensul de aspirație, are formal de plural visuri, iar când are semnificația de imagine din timpul somnului, forma corectă de plural este vise.

Așadar, așa se folosesc corect cele două forme de plural ale cuvântului vis. Merită precizat faptul că de multe ori avem nelămuriri cu privire la forma pe care trebuie să o utilizăm și deoarece în spațiul public cele două forme sunt foarte adesea folosite greșit.

Vise sau visuri – folosirea greșită a formelor de plural

Advertisements

De pildă, într-o melodie românească destul de populară la începutul anilor 2000, cântată de trupa Vama Veche („Am doar 18 ani” – lansată în 2002), se spune la un moment dat „Visele mele se împlinesc cât bat din palme sau cât clipesc”, deși cuvântul vise are aici semnificația de țel, dorință, și nu de imagine din somn.

Viruși sau virusuri – cum este corect?

Merită menționat și faptul că nu doar cuvântul vis le pune românilor astfel de dileme. Un alt exemplu este cuvântul virus.

E bine să știm că atunci când este utilizat cu sensul de program pe calculator (mai exact, un program ce are capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcționarea calculatoarelor) forma corectă de plural este viruși.

Atunci când are sensul de agent patogen care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase (sau, la modul figurativ, sursă a unui rău moral), ambele variante sunt corecte: atât viruși, cât și virusuri (potrivit „Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române”).

Advertisements

Advertisements
Advertisements