Zalipie, un sat polonez unic în lume, unde toate casele sunt pictate cu motive florale

0
24

În satul Zalipie din sud-estul Poloniei există o tradiție fermecătoare: mai bine de un secol în urmă, femeile satului au început să-și picteze casele în mai multe culori, indiferent de așteptările tradiționale și conservatoare ale societății. Datorită picturilor multicolore făcute de femei, satul a înflorit.

Advertisements

Deși nimeni nu știe exact cum și când a apărut această tradiție, motivul pictării caselor a fost fumul pe care-l elibera cuptorul și care se scurgea în găurile din tavanul casei. Femeile încercau să înălbească petele de funingine, însă acestea oricum rămâneau vizibile. De aceea femeile au început să desene pe ele motive florale, astfel încât în timpul sărbătorilor religioase casele lor să arate perfect. O dată cu apariția tehnologiilor moderne și sistemelor de ventilație, a dispărut și necesitatea de a picta pereții. Însă femeile nu au încetat să-și picteze casele, motivele florale de pe pereți devenind din ce în ce mai complicate.

Probabil această idee a apărut spontan în întregul sat. Ne-am putea imagina cum o femeie își înconjoară casa și dintr-o dată îi vine o idee. Apoi ideea este preluată și de prietenele ei care vin în vizită. Nu a fost nevoie de mult timp pentru a răspândi ideea de a picta pereții din tot satul. Într-un așa mod a început un fel de competiție.

Advertisements

În fiecare an în sat sunt organizate concursuri în onoarea sărbătorii Trupului lui Hristos. Pictorii locali (majoritatea dintre ei fiind femei, deși există și bărbați) își creează propriile compoziții florale pe pereții caselor și, de asemenea, reînnoiesc modelele din anii trecuți. Tradiția a depășit pereții caselor, astfel încât orice obiect imobiliar din satul Zalipie devine un potențial loc pentru aplicarea unui desen colorat.

Satul Zalipie este destul de bine cunoscut în Polonia, însă turiștii străini sunt ceva nou pentru locuitorii din zonă. Se spune că localnicii sunt la fel de fascinați de străini, precum și străinii sunt captivați de picturile de pe casele satului.

Advertisements

Advertisements

Advertisements
Advertisements